Algemeen

Veel bekers voor Iryoku op eigen Oldehove Cup, hoofdprijs naar Dokkum

Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens organiseerde zaterdag 30 september de Oldehove Cup en won zelf een groot aantal prijzen. Aan de dertiende editie van het full-contact toernooi deden ruim zeventig karateka's, van 5 tot 72 jaar oud, uit heel Nederland mee. Op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander) waren er in verschillende poules prijzen voor de top drie. 

De cup waar het allemaal om draait, gaat naar de deelnemer die volgens de jury uitblinkt in moed, wilskracht en respect. Deze keer was dat Niels Bosgraaf van karatevereniging Mushin uit Dokkum. Het toernooi werd gehouden in Sporthal Rengers in Leeuwarden.

De deelnemers aan het katagedeelte werden op basis van leeftijd en graad onderverdeeld in zes poules. In elke groep ging de top vier door naar de finale. In de poule met de jongste deelnemers, tot 12 jaar, was de winst voor Lisa Kostalova van Kyôchô uit Delfzijl. Clubgenoot Tobias Groot was de beste in de poule 12-13 jaar. Namens Iryoku werd Thirza Huitema (12, Stiens) daarin derde en Dennis Germeraad (11, Hallum) vierde. Iryoku pakte het goud bij de poule 14-15 jaar: Abby Baranyizigiye (14, Leeuwarden)versloeg met een klein verschil clubgenote Darianna Dijkstra (15, Stiens). Luka ter Elst (14, Deinum) werd vierde. In de poule 16-17 jaar wist Iryoku alle finaleplaatsen voor zich op te eisen. Zofia Pool (17, Hallum) werd eerste, net voor de tweelingbroers Jens en Finn Utzon (16, Rinsumageest) en Nynke Anna Zijlman (16, Britsum). 

Bij de volwassenen met een beginnersgraad (tot en met blauwe band) was de winst voor Eric Witvoet van Kyokushin Gym Drachten. Sasha Westra (23, Leeuwarden) werd namens Iryoku derde. De eerste plek bij de hogere graden (vanaf gele band) ging naar Nela Kostalova van Kyôchô uit Delfzijl. Ook hier was er een derde plek voor Iryoku, dankzij Nora van der Bij (21, Leeuwarden).

Het kumitegedeelte telde tien poules. Naast leeftijd en graad was ook het gewicht van de karateka’s bepalend voor de indeling. Bij de jeugd behaalden Rania Sipma (8, Leeuwarden), Iliya ter Elst (8, Deinum), Dennis Germeraad, Julia Bergsma (11, Stiens), Stefan Oudman (14, Leeuwarden), Darianna Dijkstra en Nynke Anna Zijlman een derde plaats. Kyan van Klinken (11, Stiens) en Abby Baranyizigiye werden tweede. Ook Jens Utzon werd tweede. Hij moest het net als bij kata opnemen tegen zijn broer Finn. De broederstrijd werd ditmaal overtuigend gewonnen door Finn, die het goud pakte. Er was ook een eerste plaats voor Thirza Huitema. Zij versloeg in haar poule clubgenoten Abby Baranyizigiye en Darianna Dijkstra.

In de categorie met volwassenen wist Egbert Jan Pool (24, Hallum) met zeer bekeken spel de winst naar zich toe te trekken. Hij klopte onder meer de andere Iryoku-deelnemer, Sasha Westra. Westra werd knap derde in de gewaagde poule. In deze groep zat ook de 20-jarige Niels Bosgraaf uit Dokkum, die aan het einde van de dag de Oldehove Cup in ontvangst mocht nemen.  De jury was unaniem. Bosgraaf was veel kleiner en lichter dan zijn opponenten, maar bood desondanks dapper weerstand. Hij gaf nooit op en bleef daarbij zeer correct.