Algemeen

In de nacht van zaterdag op zondag 19 juni 2022 om 2.00 vind het evenement Walk4brains plaats. Een wandeltocht die in deze regio in de nacht plaatsvindt. De tocht is ongeveer 15 kilometer lang. Het betekent dus dat je, in de vroege ochtend de zon ziet opkomen. 

Foto: Rolf Tuinstra

 

Walk4brains is een internationaal initiatief waarbij wandelaars tegen sponsoring een wandeltocht lopen. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, komt in Nederland ten goede aan de Stichting Stop Hersentumoren. Deze Stichting zet zich in om de ontwikkeling van onderzoek naar hersentumoren mogelijk te maken. Jaarlijks sterven er ongeveer 1500 mensen aan een hersentumor. Andere fondsen doen met hun inzamelingen goed werk, maar zij richten zich vooral op veel voorkomende vormen van kanker en op het leven met en na kanker. Dat laatste is voor patiënten met een hersentumor vrijwel niet aan de orde. Er overlijden meer kinderen aan een hersentumor dan aan leukemie, maar er is minder aandacht voor. 

De initiatiefneemster voor de Walk4Brains Fryslân is Elly Leijstra uit Brantgum. In onze omgeving is Elly bekend van haar inzameling van oud ijzer, blikjes en kroonkurken. De opbrengst van deze inzameling gaat ook naar de Stichting Stop Hersentumoren. 

Naast de blikjes en dopjes organiseert Elly ook een jaarlijkse bingo-avond en deze Walk4Brains. Met al deze activiteiten hoopt ze uiteindelijk een bedrag bij elkaar te brengen van 100.00 euro. Inmiddels heeft ze al meer dan 42.000 euro ingezameld. 

Hoewel Elly wel de spil is van al deze activiteiten, kan zij niet zonder de hulp van vrijwilligers.  De wandeltocht is kleinschalig. Er is een maximaal aantal deelnemers van 150  wandelaars toegestaan. Maar ook is hier de inzet van vrijwilligers van groot belang. Daarnaast hoopt dit, mede met dank aan de diverse sponsoren, weer een bijzonder evenement te mogen worden. 

Er wordt een inschrijfbijdrage van 25 euro gevraagd. Hier krijgen de deelnemers, naast een hopelijk fantastische zonsopkomst, versnaperingen voor onderweg voor en ook een lekker ontbijt na de wandeling. Een deel van het sponsorgeld word gebruikt voor het organiseren van deze zo unieke wandeltocht. Naast het inschrijfgeld kun je je dus ook laten sponsoren. Je sponsoring gaat dan naar https://STOPhersentumoren.nl. Je kunt ook middels een eigen actiepagina jouw verhaal en sponsoractiviteit vermelden. 

Wil je meedoen aan deze unieke gebeurtenis, dan kun je mailen naar walk4brainsfryslan@gmail.com. Opgave kan via de website https://walk4brainsfryslan.nl. Je kunt je opgeven tot een week voorafgaande aan de tocht, uiterlijk 12 juni 2022.

Wandel vanuit de donkere nacht naar het licht van de opkomende zon. Samen de nieuwe dag van hoop ervaren. Waardoor de verbondenheid van deze wandeling een onuitwisbare indruk zal maken en een mooie herinnering zal worden.