Algemeen

Wethouder bezoekt Repair Café

Op vrijdag 19 april jl. had het Repair Café bezoek van wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden om te horen wat de succesformule van dit café in Stiens was (en is). Hij was vergezeld van drie ambtenaren. En het moet gezegd, men was onder de indruk van de activiteiten, de werkzaamheden ter plekke en het verhaal van Richard Aldridge, woordvoerder en medeoprichter van het Café.

Het Repair Café draait op 16 vrijwilligers en is iedere vrijdagmorgen van 09.30 tot 12.00 uur geopend in de Nije Skalm om kapotte spullen van inwoners van Stiens en verre omstreken te repareren. Dat varieert van koffiezetapparaten, naaimachines en tuingereedschap tot fietsen (geen elektrische), beamers en stofzuigers. Maar ook klokken, speelgoed en kleding kunnen voor reparatie aangeboden worden. Alleen de kosten van onderdelen worden in rekening gebracht en een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld, maar is niet verplicht. 

Het sprak de wethouder, die o.a. duurzaamheid en circulaire economie in zijn portefeuille heeft, natuurlijk erg aan. In de foyer van het voormalige gemeentehuis was een groep vrijwilligers bezig met het repareren van een naaimachine, een boor, een cassettedek, kleding en nog veel meer. Met belangstelling volgden ze de verhalen van de soms moeilijke reparaties maar ook die van dankbare “klanten”, al spreken ze liever van bezoekers.

In de eigen reparatie- en opslagruimte in de kelder van de Nije Skalm liggen gereedschap, losse materialen en kapotte apparaten die wachten op een onderdeel. Toen het café begon, gebruikte men het gereedschap en de materialen van de vrijwilligers zelf, maar door de vrijwillige bijdragen, giften en subsidies komt er steeds meer “eigen” gereedschap en gebruiksmateriaal. 

Dat het Repair Café ook zorgt voor het klein onderhoud in de Nije Skalm, zoals het aanbrengen van verlichting of het ophangen van schilderijen deed de wethouder beseffen dat hier iets moois ontwikkeld is, dat navolging op meer plaatsen verdient. 

“Het is bovendien een aanjager van veel andere activiteiten”, aldus Wiebe Nieuwsma, voorzitter van Plaatselijk Belang Stiens, die vertelde wat hier allemaal georganiseerd wordt. “It brûst”, aldus Nieuwsma