Algemeen

Wytske Holtrop en Ruña ’t Hart in Pakhûs SOLO Stiens

Vrijdag 17 januari 2020, Pakhûs SOLO Stiens, aanvang concert 20.15 uur, koffie/thee vanaf 19.45 uur.

Wytske Holtrop. Foto: Tryntsje Nauta
Ruña ’t Hart. Foto: Janus van den Eijnden

Wytske Holtrop is tot nu toe elk jaar een graag geziene musicus geweest in Pakhûs SOLO. Telkens wist ze een succesvol en interessant solo programma te brengen. We volgen deze jonge veelbelovende musicus al enige tijd. Ze heeft diverse onderscheidingen en beurzen gekregen. Met ingang van 2019-2020 speelt Wytske in het Konzerthausorchester in Berlijn, waar ze werd toegelaten tot de Kurt Sanderling orkestacademie. Recent woonden we voor de 4e maal een uitvoering bij waar ze een stuk van de hedendaagse Letse componist Vasks speelde. Deze uitvoering overtrof alle voorgaande, fantastisch. Het publiek zat ook ademloos te luisteren naar deze prachtige hedendaagse muziek. Het is een voorrecht om de progressie van deze jonge musicus te kunnen meemaken.

Het nieuwe programma is dit keer geen solo programma maar een duo programma met de jonge violiste Ruña ’t Hart. Net als Wytske studeerde ze cum laude af voor haar master, Wytske in Geneve en Ruña in Amsterdam. Ruña heeft een voorliefde voor kamermuziek en speelt muziek van barok tot hedendaagse muziek. In december 2016 ontving zij in het Concertgebouw de prestigieuze vioolbeurs van het Kersjes Fonds, een belangrijke prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan een jong viooltalent in Nederland. We hoorden dit duo onlangs bij een concert in het kerkje van Beetsterzwaag. De Sonate van Ravel, uit 1922, dat daar gespeeld werd staat ook bij ons op het programma. Het is een boeiende en afwisselende compositie die dit duo op overtuigende wijze ten gehore bracht. Het stuk Stille Musik van Schnittke, is een relatief recent stuk, namelijk uit 1979. Zoals de titel al suggereert gaat van dit stuk een grote rust uit. Het laatste stuk is van de Hongaarse componist Kodály. Daarmee gaan we terug naar het tweede decennium van de twintigste eeuw. Na Bartok wordt hij gezien als de belangrijkste Hongaarse componist. Deze opus 7 voor viool en cello past goed bij de overige twee stukken en is een mooi slot van dit programma. www.wytskeholtrop.com https://runathart.com

Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed u vroegtijdig aan te melden. In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel.

Bezoekadres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, 9051BH Stiens
Informatie en reserveren: www.stinze-stiens.nl/agenda/