Cultuur

‘Yesterday’ hartverwarmende, in Beatles-hits gedrenkte komedie

Wat als niemand ooit van de muziek van The Beatles had gehoord? Hoe zou de wereld er dan uitzien? Dat is het originele uitgangspunt van Yesterday, een vrolijke romantische Britse komedie die Filmhuis Stiens maandag 27 januari vertoont in De Skalm in Stiens. Aanvang 20.00 uur.

Jack Malik (Himesh Patel) is een singer-songwriter die al jaren optreedt in cafés waar, op een groepje vrienden na, niemand echt naar hem luistert. Net op het moment dat hij ermee wil stoppen, gebeurt er iets uitzonderlijks. Wereldwijd valt de stroom 12 seconden uit, waarbij Jack door een bus aangereden wordt. Als hij ontwaakt, komt hij erachter dat er een paar dingen veranderd zijn: zo kent niemand The Beatles. Op internet vindt hij alleen plaatjes van kevers (beetles).

Hij probeert ‘Let it be’ uit bij zijn ouders maar die zijn niet echt geïnteresseerd. Daarna gaat het ineens snel. Een amateur-producer zet een paar liedjes op een EP-tje en binnen de kortste keren hangt Ed Sheeran aan de lijn, want die heeft iemand nodig als supporting act. In Moskou maakt Jack furore met ‘Back in the USSR’, terwijl Sheeran zich afvraagt hoe zijn ontdekking dat nummer bedacht heeft, omdat de Sovjet-Unie al voor diens geboorte niet meer bestond.

Regisseur Danny Boyle is bekend geworden door films als ‘Trainspotting’ en de Oscarwinnaar ‘Slumdog Millionaire’. ‘Het scenario is van Richard Curtis die verantwoordelijk was voor kassuccessen als ‘Four weddings and a funeral’, ‘Notting Hill’ en ‘Love actually’.

‘Yesterday’ kraakt ook nog een paar kritische noten over de hedendaagse muziekindustrie. Maar vooral is het een hartverwarmende film. En hoofdrolspeler Himesh Patel zingt al die Beatles-hits voortreffelijk.

Reserveren kan via www.filmhuisstiens.nl