Sport

Drie Belgische titels voor Iryoku

Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zondag 2 februari drie gouden plakken veroverd op het Belgisch kampioenschap Shinkyokushin Karate in Averbode. Brigitte Breur uit Leeuwarden en de broers Jurgen en Jelle van Ee uit Terherne wisten hun poules winnend af te sluiten. Voor Zofia Pool uit Hallum was er een tweede plek. Nynke Anna Zijlman (Britsum) en Erwin Wierstra (Marrum) eindigden als derde. Het toernooi telde bijna 250 deelnemers uit onder meer België, Nederland, Frankrijk en Canada.

Foto: Team Iryoku op het Belgisch kampioenschap (v.l.n.r.): Rosan Martina, Jesse Swart (coach), Erwin Wierstra, Jelle van Ee, Jurgen van Ee, Shihan Gilbert Cleveringa, Mark de Boer, Egbert Jan Pool (coach), Zofia Pool, Carin Buisman (coach), Brigitte Breur, Edward de Boer (coach) en Nynke Anna Zijlman.

Breur (13 jaar, blauwe band) wist in haar poule alle partijen voortijdig te beëindigen. De laatste tegenstander gaf op nadat Breur een waza-ari (half punt) had gescoord met een goedgeplaatste mawashi geri (cirkelschop) tegen de helm. Ook Jurgen van Ee (11, blauwe band) was in de sporthal van Averbode succesvol met hoge mawashi geri’s. Het aanstormende talent stuurde vier tegenstanders van de mat door hen telkens met een of twee schoppen tegen het hoofd te raken. Broer Jelle (15, gele band) moest vijfmaal aantreden voor wat allemaal spannende partijen zouden worden. Vier keer wezen de scheidsrechters Van Ee aan als winnaar. Eenmaal eindigde de strijd in een gelijkspel.

Zofia Pool (13, blauwe band) en Nynke Anna Zijlman (13, blauwe band) kwamen uit in dezelfde poule. Hun onderlinge duel eindigde onbeslist. In de andere partijen wist Pool een wedstrijd meer te winnen, waardoor zij het zilver pakte en Zijlman genoegen moest nemen met brons. Erwin Wierstra (12, oranje band) opende in zijn gewaagde poule sterk met twee overtuigende overwinningen op rij. Daarna volgden twee verliesbeurten en een gelijkspel, waarmee het brons werd. Regerend Nederlands kampioen Rosan Martina (12, blauwe band) en Mark de Boer (10, blauwe band), beiden uit Leeuwarden, vielen met respectievelijk een vierde en vijfde plaats net buiten de prijzen.

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.