Sport

Interland Fries dammen in Italië

Op zondag 19 november 2023 is in het Italiaanse Aosta een denksport-interland gespeeld tussen een aantal Italiaanse en een Friese jeugdspelers. Het initiatief voor de ontmoeting kwam van de damclub Damaosta. Spelers van Damaosta zijn razend enthousiast over het Fries Dammen en zijn al verschillende keren in Fryslân wezen spelen.

Nu reisden de jeugdspelers Teije Stor (Bolsward), Neeltsje Ykema (Gaastmeer), Wytze Zeinstra (Blauwhuis), Wytse Breeuwsma (Wommels) en Sjoerd Breeuwsma (Wommels) af naar de noordwestelijke bergregio in Italië. 

Het bijzondere van deze interland is, dat niet alleen de Italiaanse dammers Fries spelen, maar dat de Friese dammers speciaal voor deze gelegenheid ook het Italiaanse spel hebben geleerd. Mede hierdoor was het een bijzondere en spannende krachtmeting!

Het Friese team behaalde met 42 punten een derde plaats. Een eervolle vermelding verdient de tienjarige Leonardo Napolitano, die al zijn Friese partijen wist te winnen.

Naast de interland Fryslân-Italië voor de jeugd is er ook een internationaal toernooi voor ervaren spelers. Teams uit Tsjechië, Italië en Fryslân strijden om de bokaal van de door Damaosta opgerichte National Draughts Clubs League. Dit internationale verband is opgericht om het dammen in zoveel mogelijk nationale of regionale varianten te beoefenen. In deze eerste editie zal er worden gespeeld in de varianten Italiaans, Engels, Tsjechisch en FRYSK!

Het Friese team bestond uit de spelers Sjouke Attema (Gaastmeer), Willem Schaap (Jirnsum), Marten Walinga (Waaksens) en Liuwe Westra (Lollum).

Het Italiaanse team behaalde de eerste plaats (34 punten), de Tsjechen werden tweede (31) en de Friezen eindigden als derde (7). Voor de Friezen was er de forse moeilijkheid, dat maar liefst 5 van de 6 ronden op het 64-veldenbord moesten worden gespeeld, en slechts één wedstrijd volgens de Friese regels.

Meer informatie over Fries dammen en over dit evenement is te vinden op: www.friesdammen.nl

www.battleofthestrongest.nl