Evenementen

Algemeen - “Ontmoeting met gevolgen” in de Nije Skalm Stiens

Adres
Locatie de Nije Skalm
Plaats Stiens
Land Nederland
Website http://www.nijeskalm.nl
Evenement informatie
vr 24 maart t/m do 01 januari 1970
Categorieën Algemeen

Op vrijdag 24 maart om 20.00 uur zal “Ontmoeting met  gevolgen”, een toneelstuk over 2 vrouwen, worden opgevoerd in de Nije Skalm in Stiens. 

Het toneelstuk is geschreven door Korneel Roosma-de Vries uit Stiens, die ook het toneelspel van beide vrouwen voor haar rekening neemt. Samen met haar echtgenoot Sikke R. Roosma, die het decor, licht en geluid verzorgt, maken ze tot eind 2023 een tour langs diverse plaatsen in het hele land. Het toneelstuk gaat over twee vrouwen. De ene vrouw heet Geertruydt Jansdochter Hoyer. Zij leeft in de eerste jaren van de Reformatie, de periode waarin veel mensen de (katholieke) kerk van Rome verlaten, zo rond het jaar 1550. Zij is de vrouw van de Nederlandse reformator Menno Simons die op dat moment een voorman is van een groep kerkverlaters en wordt vervolgd. De andere vrouw - een verre achter -, achter -, achterkleindochter van Geertruydt - heet Geerte de Vries. Zij is op dit moment voorganger in een Doopsgezinde gemeente en neemt hiervan afscheid na haar werkzame leven. Ook zij leeft in een tijd waarin mensen de kerk de rug toekeren en heeft te maken met een krimpende geloofsgemeenschap. Beide vrouwen hebben in hun tijd, op grond van een bijzondere ontmoeting, voor een andere weg gekozen. Een weg met grote gevolgen voor hun verdere leven. Beseften zij welke stap zij namen, het onbekende tegemoet? In dit toneelstuk kijken de beide vrouwen terug op die keuze en op de gevolgen voor de toekomst.

Voor de Nije Skalm is het toneelstuk van Korneel Roosma de eerste activiteit van deze orde in onze nieuwe Riedseal (grote zaal). Kaarten zijn bij voorkeur via www.nijeskalm.nl te verkrijgen of anders bij de balie van de Nije Skalm 

Lees meer »