Algemeen

12e Friese masters in Stiens

Sportcomplex ’t Gryn in Stiens was zaterdag 20 april weer het decor van de Friese Masters. De Stichting Judosport 4all organiseerde dit evenement alweer voor de 12e maal in samenwerking met Sportschool Poelstra.

Dat het toernooi in 12 jaar inmiddels een uitstekende naam heeft opgebouwd, blijkt wel uit het deelnemersveld. Clubs uit alle hoeken van het land waren aanwezig en de organisaties ontving ook meerdere inschrijvingen (7 clubs en 26 deelnemers) van clubs uit Duitsland. Het toernooi staat inmiddels in Nederland bekend als “Stiens”, waardoor het dorp een behoorlijke naamsbekendheid heeft gekregen. De grote clubs uit Nederland waren aanwezig, waardoor het deelnemersveld een zeer hoog niveau behaalde. Het wordt inmiddels beschouwd als het grootste en sterkst bezette judo-evenement in Friesland en zelfs tot één van de sterkste toernooien van Noord-Nederland. Met de Duitse club en enkele andere judoka’s werd nog een training op vrijdag avond gehouden in het Gryn.  De organisatie kon weer terugzien op een geweldig judo-evenement. Een sieraad voor het Friese judo.

Ook uit de uitslagen bleek wel dat het toernooi echt sterk bezet was. Van de ruim 60 verschillende klassen, werden er maar 9 gewonnen door Friese judoka’s. Van de organiserende club, Sportschool Poelstra uit Stiens, waren er 4 medailles te bewonderen. Voor de Franeker broers Esben en Ferron Poelstra was er voor beiden goud. Ferron wist bij de jongens -12 jaar -27 kg met 4 zeer goede overwinningen, 1 met waza-ari en 3 met ippon, terecht de titel te pakken. Esben was bij de jongens -15 jaar -46 kg heer en meester in zijn klasse en won alle partijen voortijdig. Thomas Boonstra (Sint Annaparochie) was goed op dreef bij de jongens -12 jaar -46 kg. Met een paar fraaie overwinningen wist hij het brons in deze klasse te pakken. Julia van der Molen was ook goed op dreef voor Sportschool Poelstra, zij wist door 2 knappe overwinningen het zilver mee naar Vlieland te nemen (ze woont en werkt op Vlieland, maar judoot in Stiens).

Dinand Steegstra (Hallum) presteerde ook top, door in een zeer sterk bezette klasse net buiten de prijzen te vallen. Door 2 overwinningen plaatste hij zich voor de halve finale, die helaas verloren ging. Ook de strijd om het brons ging verloren, zodat hij als 5e eindigde. Hetzelfde overkwam Jens Burmania uit Stiens. Ook hij won een aantal partijen op weg naar de halve finale, maar verloor die en ook de strijd om het brons. Ook voor Jens was het een prima optreden.

In de avond uren werd het “autoschade bedrijf Weijer” Ne-waza toernooi gehouden. Tijdens het ne-waza toernooi kan er alleen gescoord worden met houdgreep, armklem en verwurging. De judoka’s beginnen op de knieën tegen over elkaar. Het is en blijft een uniek evenement in Noord-Nederland. Alleen in Stiens is het mogelijk om hier op deze manier te judoën. Op alle andere plaatsen waar ze het geprobeerd hebben is het inmiddels verdwenen of nooit van de grond gekomen. Naar Stiens, komen judoka’s om alleen op de grond te judoën. Ook tijdens dit toernooi waren er weer 50 deelnemers aanwezig die in verschillende poules streden. Ook hier waren enkele judoka’s van Sportschool Poelstra weer succesvol. Esben Poelstra won ook hier, Julia van der Molen pakte hier het zilver. Andere prijswinnaars waren Rienk Veenstra (Stiens) 3e; Joël van der Velden (Stiens) 3e