Algemeen

40.000 collectanten de straat op voor meer speelmogelijkheden

Van maandag 6 t/m zaterdag 11 maart 2023 vindt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte plaats. Scoutinggroepen, speeltuinen, verenigingen en sportclubs zetten weer hun beste beentje voor om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar doen ook voor het eerst scholen mee aan de Collecte met een speciaal ontwikkeld QR-collectebord.  

300.000 kinderen spelen nooit buiten! Dat spelen nog steeds superbelangrijk is, blijkt uit recent onderzoek van Kien naar buitenspelen onder kinderen van 6 t/m 12 jaar.  

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek op een rij:  

  • 21% van de kinderen geeft aan dat zij te weinig tijd hebben om buiten te spelen.   
  • Opvallend is het verschil in het aantal kinderen waarmee kinderen binnen- of buitenspelen. 25% van de kinderen die binnen spelen doen dit alleen. 62% van de kinderen speelt buiten met 3 of meer kinderen samen.  
  • 6 op de 10 kinderen komen buiten kinderen tegen die zij normaal gesproken niet zien.  
  • Meer dan de helft van de kinderen zou wel vaker buiten willen spelen, dit geldt nog sterker in stedelijk gebied (65%).  

 

 

40.000 kinderen gaan collecteren 

Tienduizenden vrijwilligers gaan samen met kinderen in de collecteweek langs de deur met een collectebus. Waarbij zowel contant als met de iDEAL QR-code een donatie kan worden gedaan. Eenmalig en zonder verdere verplichtingen. Daarnaast zetten steeds meer clubs de online collecte in. Met behulp van een persoonlijke online collectebus versturen ze donatieverzoekjes via Whatsapp en LinkedIn naar hun familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig. Scholen komen langs met een QR-collectebord.  

 

De opbrengst is 50/50 

Het bijzondere aan de Jantje Beton Collecte is dat de collecterende clubs 50% van de opbrengst zelf mogen besteden aan speelmogelijkheden. Dus nieuwe ballen voor een voetbalclub of een zomerkamp voor een Scoutinggroep. De andere 50% gaat naar de projecten van Jantje Beton, zoals onder andere veilige buitenspeelplekken.  

 

 Over Jantje Beton  
Jantje Beton is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN!
  

Meer weten over de Jantje Beton projecten? Kijk opwww.jantjebeton.nl/projecten of wilt u bijdragen aan de collecte kijk op: Eenmalig doneren – Jantje Beton