Algemeen

60-Jarig huwelijksjubileum echtpaar Herder-Rijpstra

Het echtpaar Ate (87) en Foekje (83) Herder-Rijpstra vierden op 23 november hun 60-jarig huwelijksjubileum. Wethouder Boukje Tol bracht die middag de felicitaties, trouwakte en een bos bloemen bij hun langs namens de gemeente.

foto: Ubbo Posthuma.

Het echtpaar is op 23 november 1961 getrouwd in het gemeentehuis van St. Annaparochie en de kerkelijke inzegening vond plaats in Oudebildtzijl. Het was een erg mistige dag. De gasten werden vervoerd met een bus van de LABO. Ze kregen 3 kinderen, een zoon en twee dochters, en er kwamen vier kleinkinderen. 

Ate is geboren in Boksum en is in zijn jeugd diverse keren verhuisd in Friesland. Na school werkte hij bij de boer en ging daarna in dienst. Daar verdiende hij het “schamele” loon van f 0,75 per dag. Vervolgens heeft hij 40 jaar bij Koopmans Koninklijke Meelfabrieken in Leeuwarden gewerkt. In zijn vrije tijd hield hij van vissen, fietsen en het werken op zijn moestuin. Ook was hij altijd actief lid van de Vogelwacht.

Foekje is geboren in Beetgumermolen, vlakbij het vliegveld. Ook zij is veel verhuisd en uiteindelijk kwam het gezin te wonen aan de Nieuwe Bildtdijk. Na school ging zij als huishoudelijke hulp werken bij een boerenechtpaar. Haar grote hobby is altijd het naaien van kleding, gordijnen, enz. geweest. Ze heeft zelfs ooit het pak van Sinterklaas voor de kleuterschool gemaakt. Na haar huwelijk werkte ze in de bediening van het Verenigingsgebouw in Minnertsga en deed daar ook het schoonmaakwerk. Toen het Verenigingsgebouw werd afgebroken vonden de  werkzaamheden plaats in de Boppeslach.  Ze leerden elkaar kennen tijdens het flaneren op zaterdagavond op de dijk in Oudebildtzijl. Saillant detail is dat Foekje vroeger altijd aangaf nooit met een Ate te willen trouwen. Aan een klasgenoot met dezelfde naam had ze namelijk niet zulke goeie herinneringen.  Ze hebben hun hele huwelijkse leven in Minnertsga gewoond. Ate fietst nog dagelijks een rondje door de gemeente als het weer het toelaat. Foekje zit al 39 jaar op volksdansen en gaat naar de gymnastiek. Ze wonen sinds enkele jaren in een gerieflijke seniorenwoning waar ze volop van genieten λ