Algemeen

'Bach op het boerenerf en in het koffiehuis' maak het mee in de Doopsgezinde Kerk Leeuwarden

Luthers Bach Ensemble – barokorkest 
Marc Pantus - regisseur & bas
Elvire Beekhuizen - sopraan
André Pérez Muíño - tenor

Programma:
Johann Sebastian Bach:
* Kaffeekantate BWV211
* Bauernkantate BWV 212

 

In de koffiecantate maken we kennis met een jonge vrouw die verslaafd is aan koffie en met haar vader, die haar hier uit alle macht vanaf wil helpen. Dit levert hilarische scenes op.
 
De boerencantate van Johann Sebastian is een kluchtige mini-opera waarin alle aardse genoegens van het boerenleven voorbij komen. Verpakt in populaire deuntjes uit de 18e eeuw, met de muzikale kwaliteiten van Bach.
 
Koffiecultuur, kenmerkend voor millennials?
Wie zijn Bach-geschiedenis kent, weet wel beter.
Kom de Kaffeekantate beluisteren zoals destijds in koffiehuis Zimmerman te Leipzig, waar Bach en zijn zonen live te horen waren.

Johann Sebastian Bach schreef veel religieuze cantates (bijna tweehonderd), maar weinig wereldse muziek. De wereldse muziek die hij wél schreef is humoristisch en theatraal van opzet – eigenlijk een soort operascènes in miniatuur. Dit geldt in ieder geval voor de Kaffeekantate BWV 211 en de Bauernkantate BWV 212.

Deze wereldse cantates geven de zangers ruimschoots de gelegenheid om te acteren, in de aria’s maar vooral in de verhalende recitatieven. Naast de gezongen partijen bevatten ze ook behoorlijk virtuoze instrumentale stukken, zoals die voor fluit in de Kaffeekantate.

Kaartverkoop www.harmonie.nl