Algemeen

Bekroond indringend portret van veerkrachtige vrouw

‘Dirty God’ won in september op het Nederlands Film Festival in Utrecht Gouden Kalveren voor beste film en beste regie. Begin dit jaar was het de eerste Nederlandse speelfilm die op het gerenommeerde Sundance Festival in New York werd vertoond. Filmhuis Stiens vertoont ‘Dirty God’ van Sacha Polak maandag 25 november in De Skalm in Stiens. Aanvang 20.00 uur. 

De film is een indringend portret van de jonge vrouw Jade (Vicky Night) die haar leven weer probeert op te pakken, nadat ze het slachtoffer is geworden van een zuuraanval door een jaloerse vriend.

Als ze na haar ontslag uit het ziekenhuis haar tweejarige dochter Rae weer ziet, barst het kind huilen uit. Jade’s moeder weet zich amper een houding te geven. Het leven in een troosteloze Londense wijk is haar ook niet goedgezind geweest. Ze houdt op haar eigen afstandelijke manier van Jade, maar heeft eigenlijk genoeg aan haar eigen zorgen.

Natuurlijk wordt de verminkte Jade aangestaard als ze uit gaat en zijn er (mannelijke) collega’s met schofterige opmerkingen. Ze negeert ze. Haar vriendin Shami steunt haar. Maar tot op zekere hoogte, want op cruciale momenten kiest ze voor zichzelf.

Uiteindelijk moet Jade zelf overeind zien te blijven in een wereld waar ze door haar aangetaste uiterlijk een buitenbeentje is geworden maar waarin ze met vallen en opstaan steeds veerkrachtiger wordt.

Sacha Polak vond in de debuterende Vicky Night, die zelf als kind ernstige brandwonden opliep, de ideale hoofdrolspeelster. Night acteert niet, ze is gewoon zichzelf. Een jonge vrouw die haar plaats in de wereld bevochten heeft.

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl