Algemeen

Boeren in gesprek over groente en fruit bij basisschool de Swirrel in Britsum

Donderdag 14 oktober was de Nationale Groente- en Fruitdag tijdens de Dutch Food Week. Tijdens deze dag hebben boeren en tuinders van LTO Noord kisten met groente en fruit uitgedeeld en gingen het gesprek aan over het belang van lokaal voedsel. LTO Noord kijkt terug op een geslaagde dag.

Symen Tamminga vertelt over de verse producten uit de streek. (eigen foto)

 

LTO Noord-afdeling Leeuwarden bracht een bezoek aan basisschool de Swirrel in Britsum.  Bestuurder Symen Tamminga: “We willen op deze dag vooral het gesprek aangaan over het belang van goed en gezond eten voor ons allemaal. Soms weten mensen niet waar hun voedsel vandaan komt. Daarom is het belangrijk om de kennis bij mensen te vergroten en te vertellen wat boeren en tuinders doen en hoe wij dat doen. Dat begint al bij de jeugd.”

 

De kinderen waren erg onder de indruk van de boer en mochten hem van alles vragen over zijn koeien en schapen en over het leven op de boerderij. Maar wat vooral belangrijk is om te vertellen waar de melk, het fruit, het brood, de groente vandaan komt. “Juist dat positieve verhaal willen we blijven vertellen en aandacht voor vragen, ”aldus afdelingsvoorzitter Jan Hemeltjen. “Het is mooi om met jonge kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Heel veel producten die we iedere dag eten en drinken komen van Nederlandse bodem en zijn op een duurzame manier geteeld en geoogst. En daar zetten onze boeren en tuinders zich iedere dag voor in.”

 

Dutch Food Week

25 Afdelingen van LTO Noord doen mee aan de Dutch Food Week. Ze brachten kratten met agrarische producten bij diverse ziekenhuizen, scholen, GGD, instellingen en gemeenteraden. Een week waar genieten van Nederlandse voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Zo tonen boeren hoe zij continue investeren in manieren om nog duurzamer voedsel te produceren. Ook laten ze zien hoe ze de biodiversiteit bewaken en energie opwekken voor ons allemaal.