Algemeen

Casper Ferwerda (40) behaalt zwarte band 2e Dan in full-contact karate

Zondag 10 september jongstleden is het een bijzondere dag geweest voor de leerling en assistent-leraar Casper Ferwerda van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens. Onder bijna tropische omstandigheden op Sportcentrum Papendal in Arnhem wist de 40-jarige Ferwerda uit Leeuwarden die dag zijn zwarte band 2e Dan in het Shinkyokushin karate te behalen. Het loodzware examen duurde zo’n zes uur waarin hij onder andere 45 full-contact gevechten moest afleggen. Het examen werd afgenomen door de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO) en bestond uit een conditietest, techniek, kata (loopvormen), kumite (vrije gevecht) en een Tameshiwari-test (breken)

Na maanden voorbereiding was het vroeg uit de veren voor Ferwerda - in het dagelijks leven senior communicatieadviseur bij het gerechtshof - om die bewuste zondag door een vijfkoppige commissie stevig aan de tand te worden gevoeld. Om 8.00 uur moest hij al aantreden op Papendal, waar menig Nederlands topsporter de basis heeft gelegd voor Olympische goud. Hij startte met een pittig technisch examen, bestaande uit basistechnieken en kata (loopvormen). Na dit eerste onderdeel was Ferwerda nog met een paar over, de rest was afgevallen. Vervolgens, het liep al tegen de 30 graden, werd hij op zijn conditie en uithoudingsvermogen getest. 

Gedurende een uur werd Ferwerda en medekandidaten, op en om de atletiekbaan van Papendal, tot het uiterste gedreven. Onder andere diverse arm-, buik- en beenspieroefeningen stonden op het programma van dit loodzware onderdeel. Kortom, niet alleen een lichamelijke test, maar vooral bedoeld om iemands wilskracht en doorzettingsvermogen te testen. Of zoals zijn leraar hem altijd voorhoudt: “Opgeven is een keuze, doorzetten is een kans”! En deze kans heeft hij gegrepen, want ook dit onderdeel werd met een ruime voldoende afgesloten en hij mocht door.

Door naar het voorlaatste onderdeel, de Kumite. Dat wil zeggen 45 partijen full-contact vechten, waarvan de laatste 15 partijen een score van 80% winst/onbeslist moeten opleveren. Een ultieme beproeving, omdat het tenslotte op incassering- én uithoudingsvermogen aankomt. Zelfs voor iemand die ook nog in voorbereiding is op de marathon van New York, in oktober aanstaande, zeker geen gemakkelijke opgave, maar ook dit zware onderdeel sloot hij af met een ruime voldoende. Hij werd dan ook toegelaten tot de Tameshiwari test, het slotstuk van het examen. Met behulp van 5 verschillende technieken moest hij nog 10 planken verwerken tot 'openhaardhout'. Dat wil zeggen, zowel met de hand als met zijn voeten moest hij per keer twee planken doorslaan en in tweeën schoppen. De meer dan tevreden commissie beloonde hem na afloop met een welverdiende 2e Dan