Algemeen

De eerste Fryske kleine boeren-windmolen staat in Menaam

Op vrijdag 9 juli heeft wethouder Jan Dijkstra van gemeente Waadhoeke in bijzijn van Ele Jan de Boer (FrieslandCampina) en kersverse molenaars familie De Boer uit Menaam op de startknop gedrukt. Dit is een primeur in Fryslân! 

 

 Met de kleine windmolen kan een Fryske boer het hele jaar elektriciteit opwekken. Door de combinatie van wind in de winter en zon in de zomer worden boerderijen zelfvoorzienend. 

Timo Spijkerboer, directeur van EAZ Wind,: “Dit is een mijlpaal waar wij trots op zijn. De eerst Fryske boer kan nu gebruik maken van de wind. Juist in Fryslân waar het hard waait maar het energienet vol zit, kunnen we met onze oplossing boerderijen in hun stroombehoefte voorzien.” 

Het plaatsen van de eerste kleine windmolen is een hoogtepunt sinds de provincie Fryslân in de zomer van 2020 besloot om de kleine windmolens toe te staan. Verschillende gemeenten in de provincie hebben inmiddels regels opgesteld voor het vergunnen van deze windmolens. De verwachting is dat andere gemeenten snel zullen volgen. 

E.A.Z. Wind werkt in samenwerking met provincie, gemeenten en Hûs en Hiem aan zorgvuldige toepassing van kleine windmolens voor Fryslân. Het landschap is daar een belangrijk onderdeel van. De EAZ windmolen is ongeveer zo hoog als een volwassen boom en past met houten wieken in het ‘Fryske Lânskip’. Industrieweg