Algemeen

De Noorderbegraafplaats: een plek vol liefde

Een begraafplaats roept verschillende emoties op. Voor sommige mensen is een begraafplaats een plek vol liefde. Een plaats waar zij hun overleden dierbaren vol liefde herdenken. Zaterdag 29 mei is de Noorderbegraafplaats open voor iedereen die dat zelf wil ervaren.

Een plek vol liefde

Een vrijdagochtend in februari. Mevrouw de Vries (80) loopt met haar kinderen over de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Ze zijn samen met de beheerder op zoek naar een graf voor haar man. Hij overleed de week daarvoor. Ze waren meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd.

De kinderen zien een mooi rustig plekje op een bijna lege grafrij, verwarmd door een winters zonnetje. Mevrouw vindt het een mooie plek, maar wel wat eenzaam. Er ligt verder niemand. Ze wil liever een graf met meer graven rondom. “Anders ligt hij zo alleen.” Ze zoeken liefdevol verder en vinden een plek vlakbij zijn overleden ouders.

Een jaar later overlijdt ook mevrouw. Ze is bijgezet in het graf van haar man. Zo liggen zij en haar geliefde man weer bij elkaar, liefdevol omringd door andere mensen. Precies zoals ze dat zelf graag wilden.

Kom langs op 29 mei

De meer dan honderd jaar oude Noorderbegraafplaats is zaterdag 29 mei open in het kader van het Weekend van de Begraafplaats. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers er terecht. Dan kunnen ze zelf in alle rust over de begraafplaats wandelen. En zo zien wat voor prachtige, liefdevolle plek het is.

Natuurlijk nemen we de geldende coronamaatregelen in acht. Dat betekent een veilige anderhalve meter afstand van elkaar.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Noorderbegraafplaats
Schapendijkje 4, Leeuwarden