Algemeen

De Parrebeam 10 jaar “Soa thús as mooglik, hiel gewoan dochs besonder”

Op 13 november was het alweer 10 jaar geleden dat NBS De Parrebeam haar deuren heeft geopend.  In 2013  aangekondigd als “een pionier in de nieuwe visie op ouderenzorg” blijkt nu nog steeds “heel gewoan en dochs besonder”.  De cliënten wonen er met groot plezier. 

De clienten wonen zelfstandig in hun appartement, krijgen zorg op basis van thuiszorg maar er is toch de hele dag personeel aanwezig. Dit geeft iedereen een vertrouwd en veilig gevoel. En bij nood is er snel hulp. Bovendien zijn er veel gezamenlijke momenten zoals thee/koffie drinken en eten in de centrale huiskamer. Dit blijkt iets te zijn wat zowel bewoners, als hun familie en mantelzorgers erg op prijs stellen. Sinds de opening van De Parrebeam blijkt dat er steeds meer van dit soort woonvormen komen. Dit soort woonconcepten met zorg zijn in de toekomst ook een oplossing voor het groeiende probleem rondom de ouderenzorg.

Wat de zorgondernemers Simon Theo en Gea Oevering in 2013 met De Parrebeam ook voor ogen hadden, extra aandacht en warme zorg aanbieden aan de kwetsbare oudere, is met recht gerealiseerd. Een kleine, lieve, vaste groep personeel staat elke dag voor de bewoners klaar en biedt naast de benodigde zorg vaak net even dat extra’s waar iedereen eigenlijk wel behoefte aan heeft. Zo nu en dan even een hand op je schouder, even een praatje, of gewoon wat extra aandacht als iemand dat nodig heeft. Door hun aanwezigheid is er ook wat extra toezicht op de dagelijkse structuur en direct hulp bij evt calamiteiten  e.d.

In deze 10 jaar moest fam Oevering wel meebewegen met de zwaardere zorg die de bewoners in het algemeen nodig hebben. En toch wilde ze voorkomen dat De Parrebeam een verpleeghuis wordt. Het is en blijft zoeken om een mooie tussenoplossing te zijn waarin de bewoners de zorg krijgen die ze nodig hebben maar ook waarin ze toch wat extra’s kunnen leveren. Om de extra werkzaamheden niet allemaal meer zelf te hoeven doen en meer rust en tijd voor hun privé-leven te krijgen, zijn er meer verpleegkundigen aangenomen. Dat bleek een hele goede beslissing te zijn.

Simon Theo en Gea Oevering zijn er trots op wat De Parrebeam momenteel biedt, en daarmee ook trots op hun personeel: Op zo’n een leuke, warme groep personeel zou elke werkgever jaloers zijn. Wat een inzet, wat een collegialiteit. Maar vooral het hart op de goeie plek: Echt die warme zorg en wat extra aandacht geven aan onze cliënten. Dat is precies wat fam Oevering met De Parrebeam voor ogen heeft. 

Met recht is er daarom in de week van 10 tm 17 nov extra aandacht besteed aan dit jubileum. Vrijdag 11 november begon de feestweek met een officiële receptie voor de bewoners, familie en genodigden. De SOS-band uit St Annaparochie zorgde voor de muzikale omlijsting. Tijdens deze receptie werd duidelijk hoe mooi het is om op De Parrebeam te wonen. In hun “feestrede” bewoordden Simon Theo en Gea Oevering hoe dankbaar ze zijn dat het allemaal gelukt is, trots op hun personeel die hun idee goed kan uitdragen. Het heeft hen veel gekost maar het heeft hen ook veel gebracht. Zaterdag kwam er rond etenstijd een echte oudhollandse poffertjeskraam. Wat is het dan mooi om jong én oud te zien genieten van de poffertjes. De jonge kinderen vonden het prachtig om een bakje poffertjes bij de oude bewoners te brengen. En je zag de bewoners ook genieten, zowel van de poffertjes als van “het kleine grut”.

Verder kon men deze week genieten van een draaiorgel, een Bingo, een oud-hollandse spelletjesdag en een beautydag waarbij iedereen zich even lekker kon laten verwennen. Vrijdag 18 november werd de week afgesloten met een feestelijk koffie-uurtje met muziek van Krijn en ’s avonds nog een diner voor het personeel en vrijwilligers.

Soa thus: Als oudere, je eigen vertrouwde plekkie opgeven blijft een hele moeilijk stap maar we proberen er hier met z’n allen, het beste van te maken. Soa thus as mooglik, hiel gewoan dochs besonder. Wy binne der foor jim! Al 10 jaar maar “Ok in de takomst sil Noorderbreedte State De Parrebeam bloeie!”