Algemeen

Eerste FungiFarm in Leeuwarder gemeentehuis

Gemeente Leeuwarden werkt er hard aan een circulaire organisatie te worden. In het werkcafé in het gemeentehuis is daarvan een zichtbaar voorbeeld te vinden. In de ontmoetingsruimte worden sinds eind juli oesterzwammen gekweekt op het koffiedik van het werkcafé in door het jonge bedrijf Fryslân Fungies ontwikkelde kasten. Deze FungiFarm is de eerste in Nederland in een gemeentehuis.

In het werkcafé wordt niet alleen overlegd, maar ook koffie gedronken. Het koffiedik dat overblijft, wordt normaalgesproken weggezet als afval. Dit is niet langer het geval. De eerste zwammen zijn inmiddels uit het koffiedik tevoorschijn gekomen en klaar voor consumptie.

Als onderdeel van het circulair beleid verwerkt de gemeente zoveel mogelijk afvalstromen tot herbruikbare producten en wordt er maximaal duurzaam ingekocht. Fryslân Fungies helpt de gemeente met het plaatsen van hun FungiFarm een handje. Als tegenprestatie biedt de gemeente Leeuwarden dit startende bedrijf een plek om hun innovatieve product te testen.

Fryslân Fungies biedt naast de FungiFarm ook growkits aan, waarmee iedereen oesterzwammen op koffiedik kan kweken. Deze growkits zijn op verschillende locaties in Leeuwarden en omstreken te koop. De gemeente Leeuwarden heeft deze growkits, in samenwerking met Fryslân Fungies, aangeboden bij alle basisscholen in de gemeente. Zo kunnen ook zij aan de slag met circulaire economie.