Algemeen

Eigentijdse miniopera in Ioannis Teatertsjerke Wier

Zondag 22 september a.s. treedt het duo Thee op met "Porgy en Bess in 59 minuten" in de Ioannis Teathertsjerke aan de lautewei 5a in Wier. Aanvang 15.00 uur. De opera ‘Porgy en Bess’, over het ‘zwarte’ Amerika in de jaren ‘30, is bij velen wel bekend. Duo Thee, bestaande uit Anna Maria Roos (zang) en Cornelie Wannee (viool, zang en andere instrumenten), vertolkt op zeer eigen wijze het verhaal van George Gershwin uit 1935. 

Het duo schetst in 59 minuten met eenvoudige theatrale middelen een krachtig beeld. Een beeld van slavernij, vrijheid en onvermogen, zonder dat de voorstelling te veel zwaarte krijgt. Wel wordt het verhaal door de benadering van Duo Thee (‘minder is meer!’) op een luchtige manier actueel. In deze eigentijdse bewerking zijn zowel de muziek, het liefdesverhaal en de helaas tijdloze thematiek van rassendiscriminatie intact gebleven.

In de setting van een vissersdorp, waar enkel “coloured people” wonen, ontmoeten we verschillende figuren en delen we in hun verlies, hoop en levenskracht. De toneelfiguren zijn herkenbaar door hun muziekstijl en/of instrument en gaan in de muziek moeiteloos met elkaar het gesprek aan. Ieder van hen probeert iets te maken van de beperkte levensomstandigheden in een gemeenschap die honderd jaar eerder bestond uit slaven. Het publiek is deel van de mise-en-scène van het dorp en is in deze rol af en toe interactief deel van het verhaal. De muziek bestaat uit een tiental liederen uit de opera, zoals ‘Summertime’ en ‘It ain’t necessarily so’, moeiteloos gecombineerd met spirituals en rap.

Duo Thee schittert in een lichtvoetige voorstelling over ernstige zaken. Bloed, zweet en tranen zijn voor het publiek dichtbij, maar regelmatig kan er ook gelachen worden!