Algemeen

Erikjan Koopmans exposeert op ZomerExpo 2019

Erikjan Koopmans gooide zo’n tien jaar geleden het roer om: van patatbakker naar fotograaf. Was het de eerste jaren nog zoeken naar zijn ‘handtekening’, inmiddels heeft hij een herkenbare eigen stijl ontwikkeld. 

Naast de zogenaamde commerciële opdrachten, laat hij zich voor zijn vrije werk onder andere inspireren door de individualisering van de hedendaagse mens. Het was ook het onderwerp van zijn afstudeerexpositie voor de Fotoacademie. Met één van de werken uit deze expositie doet hij mee aan de ZomerExpo van Museum de Fundatie in Zwolle.

ZomerExpo: Europa als thema
“Europa staat ter discussie. Het is een werelddeel in verwarring, waar je wel of niet bij wilt horen.” Aldus Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle. Met de Europese verkiezingen voor de deur (eind mei 2019), leek ‘Europa’ een treffend onderwerp voor de ZomerExpo van 2019. Ruim 3000 kunstwerken werden ingezonden vanuit alle hoeken van het land. Een vak-, -junior- en publieksjury koos een selectie van 250 werken, waaronder die van Erikjan Koopmans en ook Saskia Wagenvoort, met wie Erikjan regelmatig samenwerkt.

Het huwelijk als metafoor
Erikjan legt uit waarom hij meedoet aan de ZomerExpo. “Mijn werk ‘The Wedding’ leek me een mooie metafoor voor de ontwikkelingen binnen Europa. Het loopt namelijk – net als het geënsceneerde huwelijk op de foto – niet zo lekker.”. Daarnaast past dit beeld binnen een ander discussie, die Erikjan interessant vindt. “Onze verlangens als mens zijn de laatste vijftig jaar bijna onveranderd gebleven. Terwijl de wereld waarin we leven een stuk complexer is geworden. De verwachtingen die we van onszelf hebben en die de maatschappij ons oplegt, zijn vaak niet reëel. Zeker in deze tijd, waarin social media veel invloed lijken te hebben op ons doen en laten.”

Mixed & stitched by Saskia Wagenvoort
Saskia Wagenvoort is visagist/hairstylist, fotografie is ook een passie. Erikjan en Saskia laten zich graag door elkaar inspireren en maken zodoende geregeld samen beelden. Saskia doet mee aan de ZomerExpo met haar mixed & stitched werk ‘Oh Deer!’, waarmee ze wil laten zien dat het niet alleen om schoonheid gaat, maar ook over vergankelijkheid, beschadiging en pijn. “Mijn hoofd zit vol ideeën. Dan is het fijn om eigen beelden te kunnen maken, Ik doe mee aan de ZomerExpo omdat ik het belangrijk vind dat je als kunstenaar je werk kunt tonen. En dat dit tevens een plek is waar je andere mensen ontmoet en elkaar inspireert.” 

Je kunt de ZomerExpo 2019 tot en met 1 september bezoeken op twee verschillende locaties: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. De werken van Erikjan en Saskia zijn te bewonderen in Kasteel het Nijenhuis