Algemeen

Filmhuis Stiens: Glansrol Glenn Close in ‘The wife’

Achter elke succesvolle man staat een vrouw. ,,Zonder deze vrouw ben ik niets”, zegt de beroemde schrijver Joe Castleman. In ‘The wife’ zie je hoe waar dit cliché kan zijn. Met actrice Glenn Close in een glansrol. Filmhuis Stiens vertoont ‘The wife’ maandag 9 december in De Skalm in Stiens. Aanvang 20.00 uur. 

Bij het echtpaar Castleman komt een telefoontje binnen dat Joe de Nobelprijs voor literatuur is toegekend. Wat dat voor beiden en hun relatie betekent wordt gaandeweg uit de doeken gedaan door regisseur Björn Runge. 

In flashbacks zien we hoe eind jaren vijftig de twee elkaar leren kennen. Joe is een jonge hoogleraar met literaire ambities, zijn studente Joan heeft het echte schrijverstalent. Maar probeer als vrouw in die tijd maar eens voet aan de grond te krijgen in een wereld, waarin de mannen schrijvers, recensenten en uitgevers zijn. Joan was en is nog steeds, zoals ze zelf opmerkt, de vrouw niet naar om in het licht van de schijnwerpers te staan. Ze houdt er ook niet van als Joe haar in het zonnetje zet als zijn grote liefde zonder wie hij niets zou zijn. Aan hem is al die aandacht wel besteed. De twee lijken niet met en zonder elkaar te kunnen. Hoe waar dat is, blijkt uit het vervolg. De reis naar Stockholm voor de uitreiking van de Nobelprijs wordt een stresstest voor hun jarenlange relatie. Nog versterkt door de meegekomen zoon David die als beginnend auteur snakt naar de waardering van zijn vader. Runge geeft de stemmingswisselingen bij het echtpaar alle ruimte. Jonathan Pryce is voortreffelijk als de met zichzelf ingenomen en tegelijk afhankelijke Joe, maar tegen de uitmuntende Glenn Close als Joan kan hij in deze film niet op. Reserveren via www.filmhuisstiens.nl.