Algemeen

‘Fruit op de kaart’ uit Blije beste bewonersinitiatief van Friesland

In Friesland is van de 11 geslaagde projecten 'Fruit op de kaart' uit Blije gekroond tot provinciale winnaar. 

Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat 'Kern met Pit' en 1.000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra. In Friesland ging de winst naar het project ‘Fruit op de kaart’ uit het dorp Blije. Jelma mocht als Blijer Bellefleur wat vertellen over het project waar dorpsbelang Blije, samen met enthousiaste inwoners aan heeft gewerkt. De schimpnaam 'Blijer Bellefleur' hebben de inwoners te danken aan het appelras Blijer Bellefleur, met zijn rode blosjes. 

In Blije en Farebuorren staan in het openbaar groen veel fruitbomen, zo'n 50 stuks momenteel. Deze zijn tijdens verschillende projecten aangeplant. Veel fruit ging echter verloren omdat de inwoners en passanten hier niet goed van op de hoogte waren. Om de fruitbomen meer onder de aandacht te brengen is er een website met informatie over deze bomen en is er een informatiebord gemaakt dat na de presentatie op 21 januari j.l in Mantgum, centraal in Blije een plekje zal krijgen

In samenwerking met pomoloog Auke Kleefstra zijn inmiddels de meeste bomen gedetermineerd. Men kwam zelfs tot ontdekking  dat er oude, zeldzame rassen in Blije en Farebuorren staan, zoals de Winter Banana. Bij de bomen zijn paaltjes geplaatst met een QR code en in het kort de informatie over de boom.

Behalve informatie over de bomen, werd het project uitgebreid met o.a. een bakwedstrijd georganiseerd door de activiteitencommissie in Blije. De Blijer Bellefleur appel, uit Brabant, werd weer naar Blije gehaald en er werd een snoeicursus georganiseerd in samenwerking met de gemeente. Voor een goede oogst is goed onderhoud wenselijk, ook dat liet te wensen over. De inwoners die deze cursus hebben gevolgd vormen nu een snoeiploeg welke jaarlijks de bomen gaat onderhouden. 

 

Het project stopt dus niet met het afronden van het Kern met Pit project Fruit op de Kaart. Ook de website zal nog verder gevuld worden, de gemeente heeft aangegeven dat ze bloemenzaad rondom de bomen willen zaaien voor de biodiversiteit en er staan nog leuke activiteiten op het programma in samenwerking met de basisschool -> zintuigenlokaal, insectenhotel maken in de vorm van een appel, fruitbomen planten op het schoolplein wat zal worden vernieuwd