Algemeen

Gezond zwanger en een gezond leven ‘Een reis door de wereld van gezondheid en geboorte’

Op 26 februari 2019 start in Stiens de zwangerschapscursus ‘Gezond zwanger en een Gezond leven.’ Samen met de verloskundigen Sylvia von Kospoth en Marloes Bras, maken de zwangere vrouwen en hun partners een reis door de wereld van gezondheid en geboorte. De cursus sluit direct aan bij de praktijk doordat de zwangeren extra gebruik kunnen maken van de kennis van de verloskundigen.

Bras en von Kospoth stelden zich vragen over wat erop de vrouw afkomt als zij zwanger is. Hoe kunnen verloskundigen de zwangeren activeren en betrekken bij een zo gezond mogelijke zwangerschap. Krijgt de zwangere genoeg aangereikt om te investeren in haar gezondheid en dat van haar kind? Kan de vrouw haar zorgwens goed verwoorden? Hoe werken de zorgprofessionals eigenlijk samen? Weet de zwangere hoe haar lichaam werkt en hoe haar kindje groeit? 

 

In de cursus wordt de relatie tussen gezondheid, zwangerschap & geboorte, ziekte en de mens in zijn omgeving bespreekbaar gemaakt. Wetenschappelijk onderbouwde aanspreekbare informatie is een eerste prioriteit bij cursus. Naast de theorie en praktijk wordt tijdens de cursus de mogelijkheid geboden ervaringen uit te wisselen en gelijkgestemden te ontmoeten. Deze interactie tussen zwangeren, partners en onder begeleiding van de verloskundigen, stimuleert dat de zwangere en haar omgeving zelfinitiatieven nemen om de gezondheidsrisico’s te verminderen. De nadruk wordt gelegd op wat de vrouwen wél kunnen en hun omgeving wél kan bieden.

Verbinding met jezelf en je kind

Hoe meer de zwangere richting de bevalling gaat, hoe meer en meer ontspanning zij wil inbouwen in haar leven. Ontspanning kan ontstaan wanneer de zwangere een omgeving creëert waarin zij zich op haar gemak voelt. Een omgeving die haar vertrouwen, veiligheid en rust geeft. Dé componenten waarmee de verloskundigen met de vrouwen oefenen aan ontspanning, opdat de vrouwen verbinding kunnen maken met zichzelf en hun kindje, ook tijdens de baring. Vertrouwen en ontspanning reduceert pijn en complicaties bij de bevalling en stimuleert het weeën hormoon. Tijdens de cursus leren de zwangeren stress te herkennen en hoe naar ontspanning terug te keren.

De opgave voor de toekomst is; gezond zwanger én een gezond leven.

De verloskundigen zorgen ervoor dat deze toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde cursus aansluit op de fase van zwangerschap en geboorte. Kortom; de zwangere en het kind staan centraal bij de verloskundigen in samenhang met een gezonde leefstijl en kwaliteit van leven.

De partners zijn welkom. Dit kan natuurlijk ook een goede vriend(in) of familielid zijn. Ook zij krijgen de juiste tools in handen om ontspannen en zelfverzekerd de bevalling mee te maken. De cursus wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering van De Friesland zorgverzekering.

Mocht je interesse hebben kijk dan op de website van verloskundige Harlingen en Stiens.

www.verloskundigestiens.nl / www.verloskundeharlingen.nl/ of meld je aan via: info@verloskundigestiens.nl.