Algemeen

Herdenkingsprogramma 4 mei Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

Op 4 mei herdenken we samen de oorlogsslachtoffers, in verbondenheid en in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Hoe gaan we in de gemeente Noardeast-Fryslân en Dantumadiel herdenken?

Door het coronavirus krijgen de 4 mei herdenkingen een andere invulling dan u gewend bent. Er worden dit jaar geen grote herdenkingen bij de monumenten georganiseerd door de comités, plaatselijk belang en andere organisaties.

 

Kijk live mee

 

RTV NOF, Sjoek Nutma, de 4 mei comités en de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zenden op dinsdag 4 mei een herdenkingsprogramma uit. Volg de uitzending via het digitale tv-kanaal 20 (Kabelnoord) en streams via www.rtvnof.nl, Facebook, YouTube en de app van RTV NOF.

 

  • 19.30 uur: Uitzending Noardeast-Fryslân
  • 19.58 uur: Nationale Herdenking
  • 20.05 uur: Uitzending Dantumadiel

 

Herdenkingsprogramma Noardeast-Fryslân

Het programma bestaat onder andere uit een toespraak van burgemeester Kramer en kinderburgemeester Marije Adema vertelt over het neergestorte vliegtuig in de WO II bij Westergeest. Verder is er aandacht voor de herdenking van de bevrijding van Friesland door de basisscholen in Ternaard en Metslawier. Op beide scholen hebben kinderen persoonlijke gedichten voorgelezen, een stille tocht gelopen en hielden twee minuten stilte.

 

Herdenkingsprogramma Dantumadiel

In Dantumadiel bestaat het programma uit een toespraak van burgemeester Agricola en is er een kranslegging bij het gemeentelijk herdenkingsmonument aan de Haadwei in Damwâld. Burgemeester Agricola en Johannes Haakma van het 4 mei comité leggen - samen met kinderen van De Sprankeling - kransen namens het gemeentebestuur en de bevolking van Dantumadiel. Daarnaast is er aandacht voor de herdenking van kinderen van basisscholen De Frissel, Dr. Theun de Vriesskoalle uit Feanwâlden en de Botkeskoalle uit Damwâld én vertelt Piet Wijbenga over de overval bij de brug in De Falom.

 

Welke richtlijnen gelden er i.v.m. corona voor de herdenkingen?

-      Als u een bezoek wilt brengen aan een monument, houd dan rekening met elkaar en houd u aan de corona richtlijnen. Het is niet toegestaan om in groot groepsverband kransen of bloemen te leggen bij de monumenten.

-      Het Nationaal Comité geeft richtlijnen voor wat wél kan. Zo is het vlaggenprotocol aangepast. Op 4 mei mag de vlag de hele dag halfstok hangen. U kunt meer informatie vinden op www.4en5mei.nl.

-      In Damwâld worden op 4 mei in stilte - door de gemeente, het 4 mei comité en kinderen van De Sprankeling - kransen gelegd. Ook wordt er door de adoptieschool De Sprankeling een krans gelegd. Dit is zonder publiek.