Algemeen

Hoofdwacht terug naar historische kleuren

De komende maanden is de Hoofdwacht in Leeuwarden grotendeels aan het zicht onttrokken. Achter de steigers krijgt het gebouw een grondige onderhoudsbeurt als onderdeel van een opknapbeurt van het hele Stadhuiscomplex. Daarnaast wil de gemeente Leeuwarden het pand uit 1844 van toenmalig stadsarchitect Thomas Romein terugbrengen naar zijn historische kleuren.

De kleuren op dit beeld kunnen mogelijk iets ‘harder’ overkomen dan het daadwerkelijke eindresultaat; het betreft een impressie

Met een kleurhistorisch onderzoek door Oosterloo Restauratie (Renate Oosterloo) is de oorspronkelijke kleurstelling van de Hoofdwacht vastgesteld. Dat leidde tot een verrassende uitkomst, waarop het nieuwe kleurpalet is afgestemd. Momenteel ligt er een aanvraag voor een omgevingsvergunning om de nu witte Hoofdwacht (rijksmonument) van kleur te laten verschieten naar het veel rijkere historische beeld. Dit zal ertoe leiden dat het gebouw zich veel meer voegt in het totaalbeeld met het eigenlijke Stadhuis. Het is de bedoeling dat het gebouw eind oktober gereed is.

‘Zorgvuldig kleurgebruik is in de nieuwbouw en restauratie vaak nog een ondergeschoven kindje, maar krijgt wel steeds meer aandacht. In de uitvoering zijn er weinig extra kosten mee gemoeid, maar het kan echt iets bijzonders toevoegen aan het straatbeeld’, vertelt wethouder Evert Stellingwerf.