Algemeen

‘Incoherence’: een muzikale dialoog door dubbeltalent Claire Adams

Locatie: Podium Pakhûs SOLO, Smelbrêge 9 Stiens

Zaal open: 19.45 uur | Aanvang: 20.15 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar: €9

 

Wie Podium Pakhûs SOLO kent is het inmiddels gewend: soloconcerten afgewisseld met kleine ensembles. Maar een duet in één… dat was tot nu toe ongehoord. Claire Adams; Nederlandse en Spaanse, musicus en filosoof, violiste én sopraan is met recht een dubbeltalent te noemen. Deze getalenteerde musicus is op vrijdagavond 24 juni te beluisteren tijdens een SOLO-concert in het Pakhûs in Stiens. 

Claire Adams. Fotograaf: Adelaide Ouwerkerk

 

Met haar jonge leeftijd is Claire Adams (*1996) een veelzijdig musicus en een boeiende persoonlijkheid: geschoold als sopraan en violiste, student filosofie, winnaar van de Jacques de Leeuw-prijs 2019 voor jong podiumtalent en uitverkorene voor de Music Hub Brabant 2020.

Tijdens het concertprogramma Incoherence staat niet alleen mooie muziek maar ook sociale betrokkenheid centraal. Adams koppelt moeiteloos lyrische zang aan een uitgekristalliseerde vioolklank en snijdt onderwerpen aan uit een gespleten maatschappij, met als doel interne spanningen en conflicten in kaart te brengen en deze via onbegrensde klanken te verlichten.

 

Drie componisten schreven gloednieuw werk waarbij zangkunst en vioolspel in elkaar vlechten. Re:Winterreise van Jesús Castañer is een moderne interpretatie van Schubert’s Winterreise. Een cyclus van vier liederen over een in de steek gelaten vrouw die probeert om te gaan met de tegenstrijdigheden van haar eenzaamheid. Sie war schol wurzel van Fran Bajaras, geïnspireerd op een tekst van Rilke onderzoekt verschillende manieren om dezelfde tekst te uiten en te articuleren, vocale en instrumentale klank met elkaar te verbinden en geluiden en gebaren te koppelen aan betekenis.

 

De Nederlandse componiste Nicoline Soeter schreef Onkalo, wat grot of verstopplek betekent in het Fins. Het stuk voor viool en zang is een boodschap aan toekomstige wereldburgers over de ondergrondse opslagplaats voor radioactief kernafval in het Finse Olkiluoto. De tekst is geïnspireerd op uitspraken van de Human Interference Task Force. Een waarschuwing, met het bewustzijn dat deze juist aantrekkelijk is voor nieuwsgierigen.

 

Het concert wordt afgesloten met Thin Air van Calliope Tsoupaki, voormalig Componist des Vaderlands. Het stuk, geschreven in het begin van de coronacrisis, is een klinkende vorm van mededogen. Het werk kan door iedere musicus op elk instrument worden uitgevoerd, zodat ieder  de innerlijke stem van compassie op zijn eigen manier tot klinken kan brengen. Een prachtig ingetogen stuk dat een indrukwekkend slot is van dit bijzondere programma.

 

Het concert zou oorspronkelijk plaatsvinden in februari maar moest worden uitgesteld. Het programma duurt 60 minuten en heeft geen pauze. Er is koffie/thee vooraf en een drankje na afloop. Kijk voor het volledige programma en kaarten op: www.pakhussolo.nl.