Algemeen

Judotoernooi 13e Friese Masters in Stiens

Zaterdag 23 april stond Sportcomplex It Gryn weer in het teken van de Wijnand Jager Friese Masters. Eindelijk kon dit als sterk bezette en goed georganiseerde bekend staande (inter)nationale judotoernooi weer worden gehouden. 

De stichting Judosport 4all organiseerde dit evenement samen met Sportschool Poelstra en die konden bijna 400 judoka’s verwelkomen overdag en nog 65 deelnemers aan het Ne-Waza toernooi in de avonduren. 

Voor 2022 is er gekozen om 3 leeftijdscategorieën te hanteren: -12 jaar; -15 jaar en -18 jaar. Er waren weer zeer fraaie wedstrijden te zien, het judo was weer van een hoog niveau. Het leuke was dat de mat -12 jaar bemand werd door scheidsrechters die allemaal hun judo-opleiding hebben gehad bij de Sportschool Poelstra, iets waar de trainer, John Poelstra, ook erg trots op is. En inmiddels zijn alle scheidsrechters van Sportschool Poelstra in opleiding voor een hogere licentie en is er ook  weer een scheidsrechter in opleiding. Natuurlijk was er ook succes voor de judoka’s van Sportschool Poelstra. De familie Bonnema uit Britsum was erg goed op dreef. Bij de jongens -12 jaar -42 kg stond Tiemen echt ontzettend goed te judoën en met overtuiging wist hij deze grote en sterk bezette poule te winnen en zo de gouden medaille mee te nemen. Zijn oudere zus, Tamara, stond ook geweldig te judoën. Met zeer fraaie worpen werden 4 van haar 5 tegenstandsters verslagen in de klasse -15 jaar -52 kg en keerde zij met het zilver terug naar huis. Bij de jongens -15 jaar -34 kg gaf Ferron Poelstra zijn tegenstanders geen enkele kans. Met alleen maar ippon zeges wist hij ook de 1e prijs mee naar huis te nemen. Zeer verrassend was de uitslag in het clubklassement, om de D.W. Poelstra bokaal. Sportschool Poelstra eindigde hier op de 3e plaats, wat een prima prestatie is in dit sterke deelnemersveld. In de avond uren werd nog het unieke evenement het Ne-waza toernooi gehouden. In Noord-Nederland is Stiens de enige plek waar dit echt van de grond komt. 65 deelnemers van verschillende clubs en ook verschillende sporten, naast judo ook BJJ. Ook hier weer zeer fraaie wedstrijden gezien en waren ook weer een aantal judoka’s van Sportschool Poelstra succesvol. Ferron Poelstra behaalde zilver, Tamara en Tiemen Bonnema het brons. Zie voor alle uitslagen en overige foto’s van dit evenement: www.friesemasters.nl