Algemeen

Karin Bloemen en Ivgi&Greben op culturele aftrap Uit in Huis

 Op zaterdag 3 september presenteren tijdens Uit in Huis de Leeuwarder culturele organisaties hun nieuwe programma aanbod aan het publiek. Leeuwarden. Uit in Huis is een initiatief van DOLCI, het netwerk van en voor de culturele sector in de gemeente Leeuwarden. Met optredens van Karin Bloemen, Ivgi&Greben en Wouter Hamel en een keur aan artiesten op de podia op het Hofplein en Wilhelminaplein biedt het eendaagse festival voor ieder wat wils. 

Foto Uit in Huis/Christian Kamminga.

Kunstkade (www.kunstkade.nl voor het blokkenschema)toont voorproefjes van het uitgebreide cursusaanbod. Zo houdt De Doas (Cornelis Trooststraat) open huis, zijn er in Wijnhoornsterstraat 96 Dans-Yoga-Workhops en kun je in Post Plaza urban sketchen (illustreren). Het Acta Theater verrast het winkelend publiek met een leuke theatrale route en het Fries Kamerorkest treedt op in de tuin van boekhandel Van der Velde (14.00-17.00 uur). Slagwerkgroep Femmes Vattaal vaart de hele dag op een praam. 

Dorpskerk Huizum en Fryske Akademy houden open huis. Ook het HCL en Pier Pander Tempel zijn de hele middag gratis toegankelijk. In het Fries Museum zet je alvast een flinke stap in de ‘middeleeuwen in het noorden’, de nieuwe grote tentoonstelling die een week later officieel begint. In theater De Bres is een preview van BreszzTime: een mix van poëzie, muziek, beeld en dans. In De Harmonie spelen in de foyer theaterdiva Karin Bloemen en jazzartiest Wouter Hamel. Je kunt er een selfie maken met Kikker, uit de boeken van Max Velthuijs. 

Het festival wordt ‘s middags geopend op het Wilhelminaplein door dansgezelschap Ivgi&Greben. Daarna spelen op dat podium bands en zangers, onder wie Inge van Calkar, De Baron en Anne Hazes. Op het Hofplein luister je naar een ‘plein vol verhalen’ en in de popbunker, bij de Prinsentuin, wordt de liefhebber van keiharde muziek bediend met Te luid voor Uit. dbieb is voor jong en oud leuk, met een optreden van Grenzeloze Muziek en een hoop wetenschappelijke proefjes. Voorts zetten ook Tresoar, Afûk, Obe, Meeuw Theaterschool, Tryater, VHDG en Slieker Film de voordeur open. 

Uit in Huis sluit af met een groot en gratis popfestijn in Neushoorn: het Startfestival is van 21.00 tot 04.30 uur. Bekijk alles rustig op www.uitinhuis.frl waar je ook onze digitale festivalkrant vindt. 

DOLCI is de afkorting van Directeuren Overleg Leeuwarden Culturele Instellingen. Uit in Huis wil een zo breed mogelijk programma aanbieden. Met ruimte voor alle vormen van cultuur, mogelijk gemaakt door en voor zoveel mogelijk culturele instellingen. 

Aanvangstijden: -Instellingen: 13.00-17.00 uur; -Wilhelminaplein 13.00-21.00 uur; -Hofplein: 14.00-18.00 uur.