Algemeen

Kerkhof Stiens en stinzenplanten

Het kerkhof in Stiens heeft een unieke uitstraling door de bomenkrans die van verre al is te zien. Wie dichterbij komt ziet dat de hof deels is begroeid met stinzenplanten. Deze historische beplanting zorgt ervoor dat er vanaf januari tot en met mei volop bloei is van verschillende soorten stinzenplanten. 

Dit is zeer uitzonderlijk voor een kerkhof en wij zijn trots op dit fenomeen. Ook landelijk is er waardering uitgesproken over het geheel van de Kerk en Hof met aantekening van de historische stinzenbeplanting. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft ons kerkhof de status van Cultureel erfgoed gegeven. Wij zijn zeer vereerd.

Het hebben van zoveel bijzondere planten op ons kerkhof geeft dat we vroeg in het jaar al kunnen genieten van veel bloemen die deels al in januari bloeien, zoals de gele Winterakoniet, de Sneeuwklokjes en de paarse-witte Bonte krokus. Dit stopt niet, de ene na de andere soort komt in bloei, zoals de roze en witte Holwortel. Tot begin mei staan er volop stinzenplanten te bloeien. 

In de laatste weken van mei worden de planten gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd. Wij hebben dan weer een strakker hof waar grafmonumenten volop tot hun recht komen. Deze werkwijze heeft begrip bij heel veel omstanders en gebruikers. Wij krijgen soms vragen over dit “onkruid” als de stinzenplanten uitgebloeid zijn. Met het delen van deze informatie hoopt het College dat u een beter idee krijgt wat betreft het onderhoud van het kerkhof.