Algemeen

Leesproject ‘Scoor een boek’: 845-mini succesjes

Negen weken lang zoveel mogelijk boeken ‘scoren’. Dat was de opdracht voor meer dan 300 basisschoolleerlingen van groep 5 & 6 uit de gemeente Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. 

Zij deden mee aan leesproject ‘Scoor een boek!’ Het lezen ging er fanatiek aan toe: één dag voor de afsluiting werd nog snel het laatste boek uitgelezen. En dat leverde een hele mooie eindscore op: er werden maar liefst 845 boeken gelezen.  Tijdens het project werden de leerlingen via speciale videoboodschappen  aangemoedigd door voetballer Mitchel Paulissen van SC Cambuur. Op een poster werd in de klas vol enthousiasme met stickers bijgehouden hoeveel boeken er waren gelezen. Ook de gymnastieklessen stonden in het teken van ‘Scoor een Boek’: de buurtsportcoaches van bv SPORT gaven aan de scholen in de gemeente Leeuwarden extra sportieve ondersteuning met een speciale gymlessenserie ‘bewegen met boeken’. Vanwege corona vond de feestelijke afsluiting niet in het Cambuurstadion plaats, maar op het schoolplein. In een videoboodschap daagde voetballer Doke Schmidt van SC Cambuur de leerlingen uit om zich nog een keer van hun meest sportieve kant te laten zien. Estafette lopen en squads doen met een boek op je hoofd en planken terwijl je een boek leest: met veel plezier gingen de leerlingen de uitdaging aan. ‘Scoor een boek!’ is een uniek leesproject waarbij dbieb, scholen, bv SPORT én voetbalclub SC Cambuur en stichting Cambuur Verbindt samenwerken. Voor de gemeente Tytjerksteradiel en Leeuwarden was dit de eerste editie van ‘Scoor een boek!’. Er deden dit jaar 7 scholen mee o.a.: OBS De Jint, Stiens (zie foto), SWS De Swirrel, Britsum. 

Amerens Leegstra, projectleider Scoor een Boek van dbieb, kijkt met veel enthousiasme terug op het project: “Het was heel bijzonder om samen met de buurtsportcoaches van bv SPORT en Cambuur zoveel kinderen te laten lezen en bewegen! Elk gelezen boek is een succesje en tijdens dit project waren er maar liefst 845 mini-succesjes!”