Algemeen

Literaire avond over boek ‘Verloren oorlogskind’ van journalist Thomas Sijtsma in dbieb Stiens

Begin maart vieren de boekhandels en de bibliotheken het boek met de Boekenweek. In dbieb Stiens staat op woensdag 15 maart het boek ‘Verloren oorlogskind' van journalist Thomas Sijtsma centraal. 

Stienser Willem Huisman praat tijdens deze literaire avond met Sijtsma over zijn boek: een persoonlijk verslag van de hartverscheurende zoektocht naar een onderduikkind in zijn Friese verzetsfamilie en de wonden van een onvermijdelijke breuk. 

 

Verloren oorlogskind 

Het boek vertelt het verhaal van Harry David, een joodse jongen die in de oorlogsjaren wordt geboren in Amsterdam. Als onderduiker komt hij terecht bij Berend en Jeltje Bakker, de overgrootouders van Sijtsma. Ze brengen hem groot, voeden hem op en beschermen hem tegen de Duitse bezetter. In de familie wordt daarna weinig meer gesproken over de onderduiker en de vele andere daden van verzet. Dat zou te pijnlijk zijn en onnodig wonden opentrekken. Het leven gaat door, vooruitkijken is het devies.  

Als zijn oma in 2018 komt te overlijden, start Sijtsma samen met zijn oom Harry – genoemd naar de onderduiker – de zoektocht naar de geschiedenis. Het doel: Harry moet Harry ontmoeten, en andersom. De uitkomst is omvattender dan gedacht. Dit boek gaat over twee paar ouders die dezelfde zoon verloren, over mensen die dapper durven te zijn tegen de klippen op, over onvoorwaardelijke liefde en over een levenslange gevangenis van gemis en verdriet. 

 

Thomas Sijtsma 

Thomas Sijtsma (Dokkum, 1985) kwam na zijn universitaire studie geschiedenis terecht in de journalistiek. Hij schrijft sindsdien onder andere voor de verzetskranten Trouw en Het Parool. Verloren oorlogskind is zijn derde boek, eerder verschenen de wielerboeken Renner met rede (2017) en Het Beest (2018). 

 

De literaire avond vindt plaats op 15 maart, om 20.00 uur in dbieb. Kaarten zijn te koop via dbieb.nl/boekenweek