Algemeen

Media Art Festival en LUNA 2019 in binnenstad Leeuwarden

Van 22 november tot en met 8 december zijn weer de beste werken van jonge, talentvolle kunstenaars bewonderen op het Media Art Festival. Twee weken lang staat het festival in het teken van media-, licht- en geluidskunst van jonge makers rondom het thema ILLUSIONS. Dit wordt ook volop zicht- en voelbaar als op 28, 29 en 30 november voor de derde keer het LUNA Leeuwarden Urban Night Adventure losgaat. Kunst van internationaal vooraanstaande kunstenaars en makers uit de regio zorgen met spraakmakende projecten voor een betoverende nachtelijke wandeling door de mooie binnenstad van Leeuwarden.

De deelnemers aan het Media Art Festival zijn allen recent afgestudeerd van Nederlandse en internationale kunstacademies. Daarnaast is er een uitgebreid programma rondom het thema ILLUSIONS. Twee weken lang zijn er workshops, performances en discussies.

 

De naam LUNA staat voor ‘Leeuwarden Urban Night Adventure’ en verwijst natuurlijk ook naar de maan – het festival vindt plaats als het donker is. Het ‘festivalterrein’, de binnenstad van Leeuwarden, is tijdens LUNA donkerder dan normaal. Zoveel mogelijk openbare verlichting wordt gedoofd en winkeliers en bewoners wordt gevraagd om zuinig te zijn met licht, want dan komt de kunst het beste uit de verf en wordt het festival een waar nachtelijk avontuur in onze stad. Het is de festivalleiding gelukt om een aantal zeer bijzondere projecten naar Leeuwarden te halen. Zo zal o.a. andere de Prinsentuin in een geheel nieuw licht verschijnen, wordt het Leeuwarder publiek op het Gouverneursplein een met het Stadhuis en krijgen professionele en amateurmusici de kans om de piano van wijlen Jan Giro te bespelen. De programma details worden de komende maanden via persberichten en de social media van Media Art Friesland bekend gemaakt. LUNA vindt plaats op verschillende locaties in de openbare ruimte van Leeuwarden en is vrij toegankelijk.

 

MAF-LUNA 2019 wordt ondersteund door o.a. de Gemeente Leeuwarden, de Provincie Fryslân, LF2028, het VSB Fonds, het Leeuwarder Ondernemersfonds en EU Japan-Fest-Committee. Het zou niet mogelijk zijn om het evenement te realiseren zonder de bijdragen uit het lokale en regionale bedrijfsleven en vooral de gulle steun van hoofdsponsor Faber Audiovisuals die alle technische apparatuur beschikbaar stelt.

Voor ondernemers en eigenaren van panden in de Leeuwarder binnenstad zijn er nog volop mogelijkheden om zich aan het evenement te verbinden, bijvoorbeeld door een gebouw onderdeel te laten zijn van de LUNA-route, het letterlijk door kunstenaars in een ander licht te laten zetten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via mediaartfriesland@gmail.com.