Algemeen

Nieuw project: ‘Ite jo mei?’ op 29 september van start

Het berichtje in De Stienser van een aantal weken geleden maakte me nieuwsgierig. ‘Ite jo mei? ’Een nieuw project? Wat houdt dat dan in? Voor wie is het bedoeld? Wanneer begint dat? Vragen te over. Ik wil er graag meer van weten. Daarom waag ik er een mailtje aan. Zo kom ik in contact met twee dames, die me er alles over kunnen vertellen.

Links Marjo van Oosterwijk, rechts Elly Miedema.

tekst en foto: Willem Huisman

‘Ite jo mei?’ is een project door vrijwilligers met medewerking van het Dorpenteam Noord van Amaryllis. Marjo van Oosterwijk en Elly Miedema zijn beide als vrijwilligster bij dit project betrokken. Heel algemeen gesteld kun je zeggen dat het Dorpenteam tot doel heeft om, speciaal in de voormalige gemeente Leeuwarderadeel, mensen met elkaar in contact te brengen en  mensen te helpen met hun vragen op het gebied van welzijn, werk, inkomen, wonen en opvoeden van kinderen.

 

Het doel van het project  ‘Ite jo mei?’ is wat concreter: mensen uit Noord, (niet alleen Stiens, dus, maar heel oud-Leeuwarderadeel) die behoefte hebben aan gezelligheid en ontmoeting, onder het genot van een goede maaltijd met elkaar in contact te brengen. Daarbij moet je niet alleen denken aan ouderen. Ook als je alleen woont en ’s avonds na een lange werkdag eens even geen zin hebt om een maaltijd voor jezelf klaar te maken en om alleen te gaan zitten eten, is het een uitgelezen kans om anderen te ontmoeten en gezelligheid te ervaren. 

 

Het project is niet leeftijdsgebonden. Met meerdere mensen aan tafel van een heerlijke verse maaltijd genieten,  biedt de kans andere mensen te ontmoeten, de sleur en eenzaamheid te verbreken, terwijl de inwendige mens verwend wordt. En dat het dan gezelliger is, spreekt voor zich.

Ik wil meer weten. Elly en Marjo vertellen enthousiast over hun plannen. ‘Om de week willen we op de woensdagavond een driegangendiner aanbieden in De Skalm. Gewone, lekkere Hollandse kost. We verwachten de mensen dan vanaf kwart voor zes, om zes uur gaan we aan tafel en om half acht is het afgelopen,’ aldus deze beide motoren achter dit project. Elly en Marjo gaan zelf de keuken in, twee gastvrouwen ontvangen de gasten en zorgen voor een hartelijke en ontspannen sfeer. In eerste instantie kunnen er per keer twintig mensen mee-eten. Mogelijk kan dat later uitgebreid worden. Melden er zich meer dan twintig, dan kunnen die op de wachtlijst en zijn dat, als zij dat willen, de eersten voor over twee weken.

 

Als je woensdagsavonds graag van de partij wilt zijn, dan moet je je de maandags daarvoor voor 18.00 uur opgeven. Dat kan per mail op itejomei@gmail.com, maar ook per Facebook (Facebookgroep Itejomei) en gewoon via de telefoon op 06 25435031.

Dit project, een burger-initiatief, kan de kosten laag houden, doordat het een bepaalde subsidie heeft ontvangen en doordat het door plaatselijke ondernemers, waaronder een paar  supermarkten wordt gesponsord. 

En omdat de kosten laag zijn, hoeft dat voor verreweg de meeste mensen geen bezwaar te zijn. Voor acht euro per persoon wordt u een smakelijk voorgerecht, een voedzaam hoofdgerecht en een lekker toetje geserveerd.

 

Twee koks en twee gastvrouwen, daarmee start dit project in eerste instantie. Maar wat zou het fijn zijn als er meer mensen mee zouden willen doen, zodat het project niet afhangt van deze vier: als er meer mensen mee doen, dan kun je taken verdelen en dan heb je mensen om op terug te vallen. Wie zich aangesproken voelt en mee wil doen, belt u vooral snel met Elly Miedema (06 25435031).

Ik weet voldoende. Ik wens de koks en de gastvrouwen, de organisatoren van dit prachtige project, heel veel succes en wie weet, als ik onverhoopt eens mijn eigen potje moet koken en geen zin heb om alleen te eten λ