Algemeen

OPENING CEL 7 september Blokhuispoort
Beleef edelsmeden bij CEL in de grootste edelsmederij van Noord-Nederland

Waar vroeger de gevangenen de stalen winkelmandjes voor Blokker maakten, opent Collectief Edelsmeden Leeuwarden (CEL) op zaterdagmiddag 7 september haar deuren in de Blokhuispoort. Uniek is dat in de voormalige gevangenis dan de grootste open edelsmederij van Noord-Nederland huist. Om drie uur ontketenen de hekken en tot zes uur geven lokale edelsmeden demonstraties en zijn cursisten aan het werk.

Friese edelsmid Sanne Bergsma en Nieuw-Zeelandse edelsmid Melissa Cowie hebben de handen ineengeslagen. Dankzij hun gezamenlijke passie voor het vak en een crowdfund begin dit jaar is onze provinciestad nu verrijkt met een uniek concept; een grote open werkplaats waar amateur én professional kunnen edelsmeden.

 “We weten hoe inspirerend het is om samen te werken als edelsmeden en we willen iedereen laten ervaren wat een geweldig vak edelsmeden is. Daarom hebben we de ruime, lichte smederij van de gevangenis gekozen als locatie voor ons collectief waar iedereen welkom is in werkplaats”.

Voor uitwisseling van kennis en ervaring, een bijzondere beleving, verschillende soorten gezellige workshops en unieke sieraden kun je bij het collectief terecht. Vele enthousiaste particulieren en bedrijven doen al bij CEL hun personeelsuitjes, workshops en cursussen.
Binnenkort start de bijna volgeboekte vooropleiding tot edelsmid. Daarnaast kunnen professionele edelsmeden er een werkbank huren, zelf workshops geven en in de galerie hun eigen sieraden exposeren. Kijk voor meer informatie op edelmedenleeuwarden.nl.