Algemeen

Opening watersportseizoen gemeente Leeuwarden 2022

Zaterdag 30 april is er van alles te beleven op en om het water in Leeuwarden. Want dan viert de gemeente de start van het watersportseizoen 2022. Wethouder Hein de Haan opent het seizoen officieel om 13.00 uur samen met een speciale gast: de Nutty Professor. De wethouder doet een korte behendigheidstest, zodat hij goed voorbereid het water op kan gaan.

Programma

Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur het water op verschillende manieren ervaren. Iedereen kan ’s middags meevaren met pramen en bootjes en kan genieten van muziek en theater in de binnenstad. De activiteiten zijn gratis.

 

  • Vaar mee met een praam. Stap op bij de halte aan de Nieuwestad of in de Prinsentuin.
  • Vaar mee met een fluistersloep, stap op bij de halte Blokhuispoort, Nieuwstad of op de Willemskade
  • Luister naar de live muziek o.a. de Menaemer Feinstjes vanaf de boten of de band op het Stadsstrand.
  • Ga kanovaren of doe mee aan een SUP clinic en stap op bij het Stadsstrand.
  • Bewonder de Waterfilm in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).
  • Ga mee met de tour guide voor een Stadswandeling vanaf het HCL, vertrek om 13.30 en 14.30 uur.
  • Doe de behendigheidstest bij de Nutty Professor op de Nieuwstad voor je het water opgaat.

 

Water en Leeuwarden

Water en Leeuwarden horen bij elkaar. Vroeger en nu. Leeuwarden is ooit ontstaan op terpen die werden opgeworpen aan een inham van de Middelzee en Leeuwarden is de hoofdstad van het waterrijke Fryslân. Niet voor niets huisvest Leeuwarden de Watercampus met het technologisch topinstituut Wetsus voor innovatieve en duurzame watertechnologie. Water en watersport passen bij het DNA van Leeuwarden en daarom is het ook een van de speerpunten in het toeristisch beleid.

 

Watersport

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in voorzieningen voor watersport en spant zich in voor een nog beter gastvrij onthaal van de watersporter. Voor de binnenstad van Leeuwarden geven we prioriteit aan voorzieningen voor de actieve, laagdrempelige watersport (sloepjes, kano’s, suppen) en aan ruimte voor huur-verhuur. Ook zien we kansen in het faciliteren van meer waterbeleving vanaf de wal. Denk aan ondernemersinitiatieven van ondernemers voor terrassen op en aan het water en de mogelijkheid voor een wandelrondje binnenstad. De gemeente wil zich inzetten voor inclusieve waterrecreatie, iedereen kan meedoen, ook de mensen met een kleine beurs en minder validen.