Algemeen

Opnieuw veel uitdaging in Stienser Scubbetocht!

Dawn Transform en 4 Foarút hebben in samenwerking met de Cios-studenten Sam Bakker en Bram Vroegh op zaterdag 23 maart voor de tweede keer in successie de Stienser Scubbetocht georganiseerd. Met hulp van veel vrijwilligers is er weer een groot succes van gemaakt.

Heel veel ging gelukkig hartstikke goed, maar er ging ook weer van alles mis, maar dat mocht de pret niet drukken. Na afloop was er o.a. daardoor heel veel gespreksstof over wat de deelnemers in de tocht hadden meegemaakt en daar ging het om. Het zorgt voor reuring en dat heeft een dorp zo nu en dan nodig.  De start en finish waren bij de kaats- en schaatskantine It Span. Negentien teams van zes deelnemers gingen na de opening door de Cios‘ers Sam en Bram, die door een Cios-examinator beoordeeld werden op deze activiteit, op pad langs de vele bemande en onbemande posten in Stiens. Deze keer was er een route uitgestippeld aan de zuidkant van Stiens, maar ook in de omgeving van Britsum en Koarnjum. Onderweg moest over een sloot worden geklauterd, in rolstoelen gekorfbald, met fitnessballen gegolfd en in de vijver van het Waling Dijkstrapark moest worden gevaren, foto’s en filmpjes worden gemaakt van schaduwdieren. De teams moesten het parcours zo snel mogelijk afleggen, maar werden daarbij duidelijk opgehouden door scubbers. Bij de loop- en fietsscubbers moesten de deelnemers dansen en zingen met kringloopkleren aan, een ballon met de “pylkjebuis” kapot schieten, een fitnessbal op de rug doorgeven, “burpies” maken en bij de autoscubbers werden de deelnemers weer teruggebracht naar de post waar ze vandaan kwamen en om deze extra opdrachten stonden de deelnemers echt niet te springen …of toch ook weer wel? De meest veelzijdige groep was die van Contanado’s. Zij gingen er uiteindelijk met de beker en het etenspakket vandoor. Zij mogen zich terecht Stienser Scubbetochtkampioen 2019 noemen.

Wie had gedacht dat het spelen van verstoppertje in het donker zo spannend en leuk zou zijn, dat het bij menig deelnemer nostalgische gevoelens zou oproepen? Het was prachtig om te zien hoe de deelnemers bijna drie uur lang lachend en enthousiast, maar soms ook chagrijnig (omdat ze waren gepakt) over het parcours huppelden, draafden en sprongen. Fysiotherapeut Sjoerd Bakker was op het parcours aanwezig voor het bemensen van de posten en het eventuele begeleiden van kwetsuren. Dat hij niet is ingeschakeld zegt iets over de verantwoorde bewegingsactiviteiten onderweg. Een pluim derhalve voor de organisatie en hopelijk laat dat zich in de nabije toekomst vertalen in nieuwe leden voor hun sportactiviteiten. Van tevoren werden de deelnemers opgewacht met koffie en thee, tussendoor kregen ze waterflesjes en fruit en nadien werden de deelnemers beloond met een broodje knakworst. Na afloop kon men onder het genot van een hapje en een drankje en leuke feestmuziek nog even nagenieten.

Al met al een zeer geslaagd evenement, dat voor herhaling vatbaar is, met grote dank aan Albert Heijn Stiens, Jumbo, Poiesz, Cosmo Academie, Cios Leeuwarden/Heerenveen, korfbalclub CSL, MTD Kozijnen/Montage, Autobedrijf Sjoerd Hengst, Hans Woudstra, KC de Boer, Bakker Training | Therapie, Outdoor Buro, Dawn Transform, 4 Foarút en last but not least de inwoners op de route in en buiten Stiens