Algemeen

Orgelbespeling Johanneskerk Britsum

Zaterdag 18 juli tussen 13.00 en 17.00 uur. Toegang: gratis

Foto: Eeuwe Zijlstra

Amateur-organist Elma Kuipers, opgegroeid in Damwâld, heeft in haar kinder- en tienerjaren 10 jaar les gehad, waarvan 4 jaar kerkorgellessen bij Arnold Feddema. Vervolgens heeft zij het orgelspelen 35 jaar verwaarloosd. In december 2016 is zij weer begonnen met spelen. Zij heeft sinds november 2017 intensief les van Eeuwe Zijlstra, vrijwel altijd op het drieklaviers Marcussen-orgel in de Doopsgezinde kerk in Groningen.

Het bespelen van kerkorgels (geen begeleiding) is intussen haar grote passie geworden. De afgelopen drie jaren waren het er tientallen verschillende, waarvan veel in het kader van ‘Tsjerkepaad’/‘Oargelpaad’. Verder is zij sinds 2018 vaste gastorganist in de Hobbe van Baerdt-tsjerke in Joure, waar zij ingeroosterd wordt voor de orgelbespelingen op het drieklaviers Ahrend-orgel van mei t/m augustus, de periode waarin de kerk op bepaalde middagen open is. Daarnaast bespeelt zij soms orgels via contacten met organisten en/of kosters. Al deze bespelingen ervaart zij als zeer inspirerend en goed voor de speelvaardigheid.

Haar repertoire is divers en strekt zich uit van Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude en Georg Böhm tot Piet Post en Jan Zwart. Ook speelt zij graag de psalmen uit de bundel van Johannes Worp/George Stam.

Elma was ruim 25 jaar werkzaam als directiesecretaresse/office manager. Ze heeft daarna de deeltijdopleiding tuin- en landschapsarchitectuur aan Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp afgerond op Associate Degree-niveau. In 2015 is ze heringestapt in de opleiding; deze keer in technische richting (technisch landschapsontwerp, werkvoorbereiding). Ze heeft in 2019 de studie op Bachelor-niveau voltooid en is nu op zoek naar werk op haar nieuwe vakgebied. Haar tuin, ideeëntuin Tomkehôf in Waskemeer, heeft zij sinds 2011 opengesteld voor bezoekers.