Algemeen

Ouwe-Sylster Henry van der Steen genomineerd voor 'Sporter 2018'

Vrijdag 28 september 2018 wordt de 31 jarige Henry van der Steen op overtuigende wijze Nederlands kampioen Speedway. 

Tekst Bertus Dijkstra,  foto Tineke Barels

Een dag later laat de in blakende vorm verkerende Bilkert opnieuw van zich horen door de Bronzen Helm tijdens een wedstrijd tussen internationale topcoureurs in de wacht te slepen. Het levert hem een nominatie in de categorie ‘Sporter 2018’ in gemeente Waadhoeke op.

Onbekend maakt onbemind. Deze tekst past helaas een beetje bij de in onze regio onbekende tak van sport ‘Speedway’. Toch woont op Ouwe-Syl een geboren speedwayfanaat die afgelopen jaar een topprestatie levert. Henry van der Steen zit al op tweejarige leeftijd voor het eerst op de motor en is sindsdien onafscheidelijk van de ronkende tweewieler. Op vijfjarige leeftijd wordt hij voor het eerst Nederlands kampioen, en wint vervolgens nationale en internationale prijzen. De carrière van Henry gaat letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. 

In 2006 komt de Bilkert tijdens een race in Duitsland, met hoge snelheid keihard in aanraking met de boarding. Met gebroken en gekneusde lichaamsdelen lijkt het einde carrière voor de speedwaycoureur. Een langdurige operatie volgt en het herstel duurt bijna een jaar, maar zo verzekert Van der Steen kort na de crash; “Ik kom werom”! Hij voegt de daad bij het woord en komt ijzersterk terug. Het toont het karakter van een sportman die niet alleen gezegend is met een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen, maar daarnaast ook een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen heeft. Een sportman in hart en nieren, die maandag 25 maart in het gemeentehuis in Franeker te horen krijgt of hij een fraaie titel aan zijn prijzenkast kan toevoegen. Henry hoopt dat hij de eerste sporter in de nieuwe gemeente Waadhoeke wordt, die de titel “Sporter 2018” in de wacht sleep