Algemeen

Programma Noordelijk Film Festival 2021 is bekend

Het programma van het Noordelijk Film Festival 2021 is bekend. Op Noordelijkfilmfestival.nl staat vanaf vandaag alle informatie over de films, de specials en de locaties. Bezoekers kunnen alvast hun festivalroute uitstippelen met behulp van het interactieve blokkenschema en de YouTube Playlist. Het blokkenschema is ook te downloaden voor print. Er is dit jaar bewust gekozen om geen programmaboekje te laten drukken, met het oog op duurzaamheid. Op maandag 1 november start de kaartverkoop.

Het Noordelijk Film Festival heeft een uniek, internationaal hoofdprogramma genaamd Noordse Focus: een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa. Ruim dertig films uit met name Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland, en enkele films uit Letland, Ierland, Nederland en de Faroër staan op het programma dit jaar. Van een poëtisch portret van het Waddengebied (Silence of the Tides) en een bloedstollende spionagethriller (The Spy), tot aan het meeslepende sportdrama over Martin Bengtsson (Tigers) en een a-typische Finse actie-thriller (The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic). Een groot deel van de films die te zien zijn, wordt in Nederland alleen vertoond op het Noordelijk Film Festival. 

Nieuwe invullingen
Different but familiar is de slogan van Noordelijk Film Festival 2021. Veel van het programma, de locaties en de sfeer is als vanouds en vertrouwd. Maar er zijn nieuwe locaties, er is een nieuw programmaonderdeel genaamd EcoCinema en sommige zaken zijn, door de coronapandemie, nét even wat anders dan anders. Zo is tijdens de festivaldagen een aantal films ook on demand thuis te bekijken en is het festival verplicht zich op de fysieke locaties te houden aan de geldende maatregelen van het RIVM. 

EcoCinema
Duurzaamheid is een belangrijk thema van deze editie. Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn zeven inspirerende documentaires te zien over onderwerpen als klimaatverandering, de natuur en duurzaamheid. Zoals Journey to Utopia, over een Noors gezin dat verhuist naar een zelfvoorzienende eco-gemeenschap. Of de Deense documentaire Making a Mountain, over een architect die ‘s werelds schoonste afval-tot-energiecentrale bouwt met een skibaan op het dak. Rondom de documentaires vinden diverse inleidingen en Q&A’s plaats. Ook zijn er films in de andere programmaonderdelen die overlappen met EcoCinema.

Specials en andere programma's
Bekende onderdelen zoals het Noorderkroon programma, The 48 Hour Film Project, live muziek, verschillende film & food-evenementen en het Junior programma keren terug. Daarnaast staan een aantal nieuwe specials op het programma. Zo kun je dit jaar onder meer meedoen aan de Dial Q Filmquiz, de leukste filmquiz van Nederland, je kunt bij de première van de nieuwe en spannende Noorse serie Furia zijn, het gratis dichtfilms-event PoëCinema bijwonen of de bijzondere filminstallatie Bergman in Uganda ontdekken.

Verschillende locaties
Van 10 tot en met 14 november zijn Stadsschouwburg De Harmonie en Slieker Film het hart van het Noordelijk Film Festival. Ook zijn er films te zien in één zaal van de gloednieuwe Pathé in Leeuwarden en een aantal specials in Neushoorn. Verder gaat het festival ‘op reis’ door Friesland; een selectie films is ook te zien in De Lawei in Drachten op vrijdag en zaterdag en De Koornbeurs in Franeker op zaterdag.