Algemeen

Rianna Bak vindt rust in schilderen

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden vaak als verloren voor de maatschappij beschouwd. Onterecht! De 26 jarige Rianna Bak is hiervan het bewijs. Wanneer Rianna druk in haar hoofd is, vind ze rust in schilderen. Haar kleurrijke creaties zijn de maand juni in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl te bewonderen. Tijdens de opening van de expositie worden liefst vijf werken verkocht, de bevestiging waar Rianna’s kwaliteiten liggen.

Nadat Arjen (broer) de confetti de lucht in schiet, is de expositie van Rianna geopend

(foto en verslag Bertus Dijkstra)

 

De oud Ouwe-Sylster en tegenwoordig in Vrouwenparochie wonende Rianna Bak heeft moeite om haar gevoelens tot uitdrukking te brengen. Ze leeft in haar eigen wereld, waardoor ze moeite heeft aansluiting te vinden in de hedendaagse hectische maatschappij. Daarnaast heeft ze veel moeite met studeren. Sinds haar jeugd vind ze in tekenen haar grote hobby en voldoening. En daar ligt de oorsprong van haar talent van schilderen, zo blijkt.

Na haar schoolperiode komt Rianna bij kinderboerderij Doniastate Stiens en zorgdierenpension Famke’s Pleats in Cornjum te werken. Daarnaast komt ze via school bij Kunstgroep Attelje Leeuwarden terecht. Rianna houdt van tekenen en dieren, de combinatie vind ze in het schilderen van dieren. Haar schilderstalent valt op, naast eigen werk geniet de Vrouwbuurster van opdrachten die ze krijgt. Rianne schildert vooral dieren, al heef ze het zelfportret van Vincent van Gogh prachtig nageschilderd. Waarom?, “Ik vind dat een hele goeie schilder”. De schilderijen vallen op door de grote kleurschakering, van kleur wordt Rianna namelijk vrolijk. Haar kleurrijke mooie bos haar is daar het voorbeeld van. Toch houd ze niet van bloemen, “want die gaan dood”. Hoeveel werken Rianna heeft gemaakt weet ze niet meer, “maar het zijn er heel veel”.

Voorafgaand aan de opening laat Froukje de Vos vanuit Kunstgroep Attelje in haar korte toespraak weten dat Rianna al 8 jaar aan de kunstgroep is verbonden. “Kunst vertelt iets over de persoon. De dieren waar Rianna zo van houdt, spelen een belangrijke rol in haar schilderijen”, zo laat de Vos weten. 

Tot afgelopen vrijdag (31 mei) zijn slechts enkele werken van de pupil van Carel Harkema over de toonbank gegaan. Nadat  Rianna samen met haar broertje Arjen de expositie met een confettikanon op spectaculaire wijze opent, mogen de genodigden als eersten de fraai ingerichte expositie bezichtigen. Tot ieders verbazing worden tijdens de opening maar liefst vijf werken verkocht. Twee dagen na de openingshandeling wordt er weer een Rianna verkocht. Een van de kopers is glashelder: “Ik wil ‘n Rianna in huus hewwe”! Mevrouw de Vos heeft het druk met het noteren van de gegevens van de kopers.

De van trots stralende moeder Anita en broertje Arjen hopen dat met deze expositie de vooroordelen over mensen met een beperking worden bijgesteld. Uiteindelijk heeft ieder mens talent, het bewijs heet Rianna!