Algemeen

Theaterkerk Nes presenteert eerste editie Outsidersfestival 0.0

NES (NEF) - Op 1 juni vindt in en rondom Theaterkerk Nes de eerste editie van het Outsidersfestival 0.0 plaats. Het festival is de afsluiter van de periode dat de tentoonstelling 'De laatste dagen van de dorpsgek' te zien was in Theaterkerk Nes. Deze tentoonstelling over mentale gezondheid op het platteland, samengesteld door Anne-Goaitske Breteler n.a.v. haar onderzoek over dit thema, is door een breed publiek goed ontvangen.

,,Het Outsidersfestival 0.0 wordt een feestelijke dag waarop alles van de afgelopen tentoonstellingsperiode samenkomt", vertelt Anke Bijlsma, directeur van Theaterkerk Nes. ,,We kijken terug op een waardevolle tijd waarin openlijk gesproken werd over zaken als wel of niet lekker in je vel zitten, hoe men door de eeuwen heen omging met mensen met geestelijke problemen en ook hoe men zich tegenwoordig verhoudt tot 'de dorpsgek'. We vinden het als Theaterkerk Nes belangrijk dat mentale gezondheid een plekje blijft houden in onze programmering. Met deze tentoonstelling hebben we een goede start gemaakt om het onderwerp bespreekbaar te maken. Hier moeten we op doorzetten, vandaar dat we van het Outsidersfestival een terugkerend evenement maken."

Divers programma

Voor het Outsidersfestival is een divers programma samengesteld. Vanzelfsprekend is de tentoonstelling 'De laatste dagen van de dorpsgek' te bezoeken.

Daarnaast exposeren de deelnemers aan de schilderworkshop die atelier Eebuurt gegeven heeft in Theaterkerk Nes doorlopend (10.00 - 17.00 uur) hun gezamenlijke werk. Zij hebben creatief gereflecteerd op de tentoonstelling vanuit hun eigen ervaring, associaties en relatie met thema mentale gezondheid.

Bezoekers kunnen ook aanschuiven bij een live vraaggesprek (11.00 - 12.00 uur) met Anne-Goaitske Breteler en diverse gasten die een rol hebben gespeeld tijdens de tentoonstellingsperiode. O.a. vrijwilligers, workshopgevers en andere betrokkenen blikken terug op de afgelopen maanden, waarin vrijuit gesproken is over het thema mentale gezondheid en verschillende taboes zijn doorbroken.

Voor wie meer wil weten over de connectie tussen bewegen en geluk is er de mini- expeditie 'Het Ziltepad: Wandelen en het ware geluk'. Sociaal psycholoog Anneke Augusteijn vertelt tijdens deze expeditie meer over bewegen, de werking van het brein en over (on)gelukkig zijn. De expeditie duurt van 14.00 uur (13.30 uur inloop) tot 16.30 uur.

Oebele Riemersma, dichter, schilder en cliënt komt voordragen uit eigen werk (14.00 uur), er is een kort optreden van Bauke (gitarist van de GGZ-band, 15.00 uur) en er is een cursus Mindful Spinnen (14.00 uur). Wytske Zaal geeft shiatsu en stoelmassage-demonstraties. Maak kennis van het belang van contact, zowel sociaal als fysiek. Aanraking verandert je gemoedstoestand en vraagt om de ander toe te laten. Een aangename oefening om je eens aan over te geven (12.30 tot 16.30). De gebroeders Groen uit Paesens-Moddergat komen vanaf 12.00 uur langs om vis te bakken.

Avond met Iers concert

De dag wordt afgesloten met een Iers concert door het duo Kieran Goss en Annie Kinsella (aanvang 20.00 uur). Dit Ierse duo treedt op met hun programma 'Oh, The Starlings... Songs and stories from Ireland'. Kieran Goss is één van Ierlands meest geliefde performers. Samen met zangeres Annie Kinsella zorgt hij voor betoverende live optredens met schitterende liedjes, grappige en aangrijpende verhalen en wonderschone harmonieën die de luisteraar laat transporteren naar een andere wereld.

Voor het live vraaggesprek, de mini-expeditie en het Ierse concert dient men tickets te bestellen. Alle overige activiteiten zijn bij aankoop van een kaartje voor de tentoonstelling gratis te bezoeken of aan deel te nemen. Tickets via www.theaterkerknes.nl.

____________________________________________________________________________________