Algemeen

Triceratops in Leeuwarden

Leeuwarden – Wie tussen 11 juli en 18 augustus een bezoek brengt aan de Blokhuispoort, kan zomaar oog in oog komen te staan met een Triceratops skelet. Miljoenen jaren geleden liep hij nog rond in Wyoming USA, totdat Naturalis Biodiversity Center tien jaar geleden een unieke vondst deed: een kudde van vijf Triceratops. 

De dino's gaan deze zomer ‘on tour’; in vijf steden, waaronder Leeuwarden, is een Triceratops te zien. Natuurmuseum Fryslân en dbieb bieden de hele zomer een programma met een pop-up museum, een beleefroute, een verdiepende tentoonstelling én allerlei activiteiten. Tickets met tijdslot zijn gratis verkrijgbaar.  

Een compleet dino-dagje uit 

In het pop-up museum in de Blokhuispoort is de zeven meter lange prehistorische kolos te bewonderen. Hier beleef je het proces van vondst en opgraving naar onderzoek en uiteindelijk de tentoonstelling. Er is van alles te leren over de Triceratops: waarom heeft deze dino een snavel en wat is de functie van het nekschild en de drie hoorns op zijn kop. Dankzij dino-experts van Naturalis en van Natuurmuseum Fryslân ontdek je allerlei weetjes en kun je beelden van de opgraving bekijken. 

Toffe programma’s in dbieb 

Heb je het Triceratops skelet in het echt gezien, dan wacht je een beleefroute in dbieb. Je kunt dino’s spotten, botten opgraven en ervaren hoe het voelt om zo’n enorme kraag te hebben. Daarnaast is er de hele zomer een tof programma met activiteiten zoals Q&A’s met dino-experts, Dining with dino’s in het pop-up restaurant én een talk met Melanie During (bekend van de Slimste Mens). Zij was erbij toen de vijf dino’s in Wyoming werden opgegraven. 

Dino dubbelgangers in Natuurmuseum Fryslân

Een dinodagje is niet compleet zonder bezoek aan Natuurmuseum Fryslân. Om te ontdekken hoe dinosauriërs leefden en wat ze aten kijken wetenschappers vaak naar dieren van nu die een beetje op ze lijken. Van moderne vergelijkbare dieren zoals de olifant kunnen we wel het gedrag en voedingspatroon in kaart brengen. Zo kunnen we ons een voorstelling maken van hoe deze indrukwekkende dieren ooit op aarde hebben rondgelopen. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het skelet van een Thescelosaurus!

Triceratops-route door de stad 

Tussen de Blokhuispoort, dbieb en Natuurmuseum Fryslân is een speciale Triceratops route gemaakt. Op vertoon van een Triceratops ticket voor de Blokhuispoort krijg je 50% korting op de entree voor Natuurmuseum Fryslân (excl. OnderWaterSafari) én een kleine Triceratops verrassing (zolang de voorraad strekt). 

Bezoek ze alle vijf! 

De andere Triceratops zijn te zien in de bibliotheken van Maastricht, Tilburg, Delft en Haarlem. Na de zomer komt de kudde weer samen voor een grote tentoonstelling in Naturalis in Leiden (vanaf 17 oktober 2024).

Tickets

De Triceratops is van 11 juli tot en met 18 augustus te bewonderen. Op 9 juli is er een opbouwdag, die toegankelijk is voor het publiek. Tickets zijn gratis te boeken via natuurmuseumfryslân.nl of dbieb.nl λ