Algemeen

Uniek fotoboek ‘Bildtse Luchten’ van Ellen Floris

Sinds zaterdag 14 oktober is het Bildt een bijzonder en prachtig uitgevoerd fotoboek rijker: ‘Bildtse Luchten’ van fotograaf Ellen Floris. Tijdens de feestelijke presentatie nam Lutz Jacobi het eerste exemplaar in ontvangst in Atelier Elbow, de galerie aan huis van Ellen Floris en haar partner Bowe Roodbergen. Buurman Mark Spijkers schreef voor deze gelegenheid een toepasselijk gedicht, dat hij tijdens de presentatie voordroeg. 

Sinds Ellen eind ’99 aan de Nieuwebildtdijk is komen wonen, heeft ze zich ontwikkeld tot waddenfotograaf. Maar niet alleen het wad is favoriet, ook haar uitzicht op de zeedijk inspireert haar: de lineaalrechte lijn met daarboven vaak dreigende, onstuimige wolkenpartijen of juist een egaal blauwe lucht met een enkel veertje of wolkje. En onderaan, links in beeld, de boerderij van de achterburen, bijna nietig in al dit wolkenspektakel. In de loop der jaren heeft Ellen veel foto’s gemaakt van dit uitzicht. Zeventig van deze foto’s heeft ze nu gebundeld in het boek Bildtse Luchten’. Deels zwartwit, deels in kleur. Een bijzondere en unieke uitgave.

Uit het voorwoord van Gerard de Jong: "Het is de lenigheid - zowel in het ambacht van de registratie als in het vangen van de sfeer - van Ellen Floris die van deze reeks foto's een klinkend geheel maakt. Kalm en dreigend, nietsontziend en vergevingsgezind, duister en dromerig: ‘Bildtse Luchten' is een prachtig eerbetoon aan het Bildt."

Het boek is o.m. verkrijgbaar bij Primera in St. Annaparochie, bij de Afûk in Leeuwarden  en uiteraard ook bij Atelier Elbow zelf aan de Nieuwebildtdijk 220.

Langskomen of meer informatie? App/bel 06 53700304 / 06 14410607 of mail: info@elbowworks.nl