Algemeen

Verdeelstation Koarnjum helpt met menstruatieproducten

Verdeelstation Koarnjum start een samenwerking met uitdelen van gratis menstruatieproducten. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. 

Verdeelstation Koarnjum ontvangt sinds 27 oktober 2021 producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in Koarnjum en wijde omgeving te helpen. Alex Miedema van het verdeelstation: “Al sinds onze kerstpakkettenbibliotheek op 1 januari 2021 een algemener nut kreeg en werd omgevormd naar een verdeelstation, staan er 24/7 menstruatieproducten klaar voor een ieder die het nodig heeft. Niet alleen voor arme mensen, maar ook voor wie een noodgeval heeft. Deze kochten we tot nu toe altijd zelf, uit donaties of van ons eigen geld. Door de samenwerking met het Armoedefonds blijft er nu meer geld over voor eten, drinken en andere toiletartikelen, die hier ook voor iedereen klaar staan.”

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek. 

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes. 

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

Verdeelstation Koarnjum kun je vinden in de tuin van Martenawei 57, tegenover het oude hoofdveld van DTD. Het kastje is altijd voor iedereen beschikbaar