VV ST.-ANNA - SC STIENS: een echte derby of niet

Op 17 februari j.l. werd de inhaalwedstrijd Sint Anna – Stiens gespeeld op het hoofdveld van sportcomplex “De Waaie”. Beide voetbalverenigingen bestaan al ruim 90 jaar. In mei 1932 werd VV Stiens opgericht. De voetbalvereniging in St.-Annaparochie kwam  een jaar eerder in  1931 onder de naam “Quick” tot stand. Omdat vele voetbalverenigingen in Nederland voor die naam hadden gekozen, werd die naam in 1933 veranderd in VV Sint Annaparochie.

Fotograaf: Jelke de Jager

De standaardelftallen van beide verenigingen speelden bijna hun hele bestaan op zondag en hebben jarenlang in competitieverband tegen elkaar gespeeld.

De wedstrijd op 17 februari werd bij beide verenigingen aangekondigd als een echte derby.

Jesse Offringa en Harmen Visser, beide oud-spelers van VV St.- Anna bleken in een nagesprek na de wedstrijd nog steeds warme gevoelens voor de thuisclub te hebben. Op het veld hadden beide spelers dat niet laten zien. Ze speelden een puike wedstrijd voor SV Stiens. Jesse liep zelfs in de eerste helft in een fel duel tegen een  gele kaart aan.

Beide standaard-elftallen uit St.-Annaparochie en Stiens spelen dit seizoen in de tweede klasse K van de KNVB en dat niveau ligt bij SC Stiens meer voor de hand dan VV St.- Anna gezien het potentieel binnen het aantal inwoners (resp. 5000 en 8000) van beide dorpen. De huidige stand op ranglijst geeft wat dat betreft de juiste verhoudingen aan: SV Stiens draait mee in de subtop en  VV St.- Anna vecht met slechts één punt tegen degradatie.

Op het affiche vanmiddag stond VV ST-ANNA – SC STIENS. Een wedstrijd met deze namen is nooit eerder gespeeld. Veel Stiensers waren 17 februari over de Hegedyk naar Sint Anne gereisd. Ze zagen met het Bildtse publiek een boeiende wedstrijd met veel doelpunten.

VV Sint Anna had zich vooraf zeker kansen toebedeeld om een goed resultaat te behalen. SV Stiens had de laatste vijf wedstrijden immers slechts zes punten behaald. Beide elftallen moesten  elk drie spelers missen i.v.m. opgenomen   voorjaarsvakantie. Het ontbrak de thuisclub vanaf het eerste fluitsignaal niet aan inzet en vechtlust. VV Stiens had vanaf het begin meer balbezit, maar werd nauwelijks gevaarlijk in het strafschopgebied. Tot een ongelukkig moment toen Jotham Beimers in de 27e minuut hands maakte. Almer Hietkamp wist met de toegekende strafschop  wel raad  en schoot deze  onberispelijk in de linker bovenhoek:  0-1. VV St.-Anna was even van slag en toen Hietkamp na een mooi aanval in de 33e minuut opnieuw scoorde (0-2) had een groot deel van het publiek het gevoel dat er voor de thuisclub niet veel meer  te halen was. De spelers van VV St.- Anne lieten echter de hoofden niet hangen. Uit een Bildtse aanval kon de defensie van SV Stiens de bal moeilijk in het doelgebied  wegwerken . Timo Bijma wist er wel raad mee en zorgde in de 41e minuut voor de aansluitingstreffer. (1-2). Nog voor de  rust werd in de 44e minuut een prachtige vrije trap van Auke Heidinga perfect ingekopt door opnieuw Timo Bijma. Het behoorlijk opgekomen publiek ging na de pauze er even goed voor staan. De VV St.-Anna gezinde toeschouwers hoopten dat er vandaag nog wel drie punten vielen te halen.

Het elftal van VV Stiens  was het tweede deel van de wedstrijd echter de bovenliggende partij en de St.- Annabuurtsters kwamen nog weinig in de buurt van het strafschopgebied van VV Stiens. De ervaring en de individuele klasse van SV Stiens gaven de tweede helft de doorslag. Len Valkema bekroonde zijn sterk optreden in de 62e minuut met een doelpunt uit een schitterende vrije trap buiten het strafschopgebied. De mooiste goal werd in de 78e minuut vanmiddag gemaakt door Fedde Akkerman die zich keurig vrijspeelde en met een hard schot buiten het strafschopgebied scoorde via de paal. (2-4)

VV St.- Anna probeerde nog wel wat terug te doen, maar de krachten die door beide teams tijdens de wedstrijd volop waren aangeboord, namen naar het einde van de wedstrijd steeds meer af. De meeste spelers  waren niet meer in staat nog wat extra’s te brengen om gevaarlijk naar het doel te worden. Het werd een  terechte eindstand. SV Stiens heeft met de overwinning meer afstand genomen van een dreigende nacompetitieplek . Voor VV St.-Anne waren de druiven opnieuw zuur en het zal  nog een hele opgave  worden om zich te handhaven in deze klasse