Algemeen

Warenhuis Pijnacker opent in winkel een Marskramer huishoud afdeling

Met de woorden ‘As’t ferkocht hast, betellest mar’ stuurde een textielgrossier Wijbe Pijnacker, met een auto vol textiel én zijn beginkapitaal nog op zak, de weg op. Dat was in 1961 de officiele start van Wijbe Pijnacker in Genum. En dat beginkapitaal, wat hij bijeengespaard had om voorraad in te slaan voor een nieuw op te zetten textielzaak, mocht hij dus nog even houden.

V.l.n.r: Geert Pijnacker, Ester van der Meer, Anneke Wierstra, afwezig Alie Sinnema.

Foto: Monique Dijkstra

Door stijging van autokosten en mobiliteit van de klanten, moesten de Pijnackers uitzien naar andere mogelijkheden. Deze werden gevonden in Ferwerd. Van dhr. J. Anjema te Ferwerd kon een winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed worden overgenomen. In 1969 ging men hier van start. Dit bleek een goede zet, want reeds in 1972 moest er worden uitgebreid. De verkoopoppervlakte werd toen verdubbeld, zodat de klant ruimte had om het assortiment te bekijken. 

 

Verder uitbreiden

Toen de oudste zoon Geert te kennen gaf in het bedrijf verder te willen gaan, werd in 1980 de kans gegrepen Dijkstra’s textielhandel over te nemen. 

Nu had men de mogelijkheid om en de textiel en de huishoudelijke artikelen en speelgoed afdelingen uit te breiden. Dat het vaak anders loopt dan de bedoeling is blijkt in 1985. Naast en tegenover de beide panden van de familie Pijnacker komt een ideale ruimte vrij om alles onder één dak te brengen. Dit was wel de planning, maar niet in dit korte tijdsbestek. Na veel wikken en wegen wordt toch besloten de eigen panden te verkopen en dit grotere pand te betrekken. Zo gaat in maart 1985 Pijnacker’s alles-onder-één-dak-warenhuis open. Hier staan op 400 m2 de groepen huishoudelijke artikelen, textiel, speelgoed en tuinmeubelen netjes en overzichtelijk gerangschikt en is er bijna geen nee te koop. Kort na de opening in 1985 diende de mogelijkheid zich aan om ook het postagentschap in de winkel te integreren en deze kans werd met beide handen aangegrepen. Rond 2010 werd als 1 van de laatsten ook het postagentschap in Ferwerd opgeheven en mochten we postzegels aan de eigen balie verkopen. Omdat de fam. Pijnacker de medewerkers die altijd goed voor hen waren niet op straat te zetten werden er naar andere mogelijkheden gezocht om de handel uit te breiden. Dit werd gevonden in een drogisterij afdeling. 

 

Alles onder één dak!

Als eerste werd voor de speelgoed afdeling samenwerking gezocht met de Wigwamformule, wat 20 jaar geleden omgedoopt werd tot Top1Toys. Na wat omzwervingen is sinds enkele jaren de drogisterij afdeling onder de DA vlag toegevoegd aan Warenhuis Pijnacker. Voor de huishoud afdeling hebben we nu gekozen voor de Marskramer formule. Zo bestaat Warenhuis Pijnacker nu uit haar eigen textiel afdeling, een Top1Toys speelgoed afdeling, een DA drogist afdeling en de Marskramer huishoud afdeling. Vier speciale winkel formules: Alles onder één dak! Zodat we als Warenhuis Pijnacker weer jaren vooruit kunnen. Warenhuis Pijnacker is sinds 1961 groter gegroeid; gebleven door al die jaren is de prettige, ongedwongen en gezellige sfeer in de winkel