Cultuur

Concert BLACK PENCIL in de Sint Vituskerk Feinsum

Op zondagmiddag 1 mei speelt ensemble BLACK PENCIL bij Podium Pakhûs SOLO het programma High Voltage. Een uniek concert op de Dag van de Arbeid waarin het energieke stuk Workers Union (vakbond) wordt uitgevoerd. Het concert vindt plaats in de Vituskerk van Feinsum en begint om 16.00 uur.

Workers Union is een iconisch werk van de recent overleden Nederlandse componist Louis Andriessen. Het muziekstuk zit vol mechanische patronen en eindeloze kracht: high voltage! Oprichter van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij Pieter Jelles Troelstra (1860-1930) woonde in zijn jeugd in Stiens. 

Het virtuoze ensemble BLACK PENCIL brengt een origineel, fris en afwisselend optreden in een unieke combinatie van instrumenten: blokfluit (Jorge Isaac), panfluit (Matthijs Koene), altviool (Esra Pehlivanli), accordeon (Marko Kassl) en slagwerk (Enric Monfort). In High Voltage klinkt een selectie van de beste muziek uit het hedendaagse repertoire van BLACK PENCIL, waarin verschillende karakters elkaar afwisselen en aanvullen. Ritmes, grooves, pure polyfonie, humor, melancholische klanken, virtuositeit en ritmische precisie, rijke klankkleuren en meditatieve atmosferen.

Tijdens Fuerza Interior van Roderik de Man worden invloeden uit hedendaagse westerse muziek vermengd met Zuid-Amerikaanse elementen in een doorlopende ritmische beweging. In Baldwine Close Ups onderzoekt Martijn Padding meerstemmigheid waarbij iedere stem een gelijkwaardige rol in de compositie heeft, met behulp van rangschikking volgens renaissance technieken. Hierin wordt het leven van de intrigerende 16e eeuwse Engelse componist John Baldwine verteld.

Sorry van David Dramm bestaat uit zwevende, kleurende klanken met slechts een vleugje melodische lijn. Hari-hana-suta - naar het origineel van de Zuid-Indiase percussiemeester B.C. Manjunath - werd door het ensemble zelf bewerkt voor de vierkante Paetzold-blokfluit en cajón. Ritmische muziek met sterke melodische elementen die rijk is aan nuances en expressie. Colouring in van Gwyn Pritchard is virtuoos en opzwepend met veel verschillende speeltechnieken en geluidsmogelijkheden. In Sacred Places IV van Wim Henderickx fungeert elektronica als een muzikaal canvas voor melodische, meditatieve muziek.

Ensemble BLACK PENCIL wordt bestempeld als ‘verrukkelijk ongewoon’ (o.a. NRC). Het ensemble geeft talrijke concerten in Nederland (Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Bimhuis Amsterdam, November Music Festival), Duitsland, Ierland, Spanje, Turkije, Denemarken en Venezuela. 

BLACK PENCIL richt zich op een breed repertoire met nieuwe werken die speciaal voor het ensemble zijn gecomponeerd, evenals een avontuurlijke reeks van eigen muziekarrangementen. Er zijn inmiddels meer dan 120 composities speciaal geschreven voor het ensemble. 

Het concert duurt 80 minuten inclusief een korte pauze. 

Kijk voor het volledige programma en kaarten op: www.pakhussolo.nl

 

Locatie: Sint-Vituskerk Feinsum, Holdingawei 51

Zaal open: 15.30 uur | Aanvang: 16.00 uur