Sport

Stiensers in prijzen bij NK shorttrack Junioren

Vier Stiensers stonden 16 en 17 maart aan de start bij het NK shorttrack voor junioren in de Elfstedenhal in Leeuwarden, de thuisbaan van Trias shorttrack.

Foto’s zijn gemaakt door fotopersburo Martin de Jong

In drie categorieën (A, B, C junioren) werd gestreden om afstand titels en de overall titel. De gebroeders Robin en Brian van Riet, Hessel van Berkum en Femke de Boer uit Stiens stonden aan de start. Trias shorttrack wist maar liefst 11 gouden medailles, 5 zilveren medailles en 3 bronzen medailles te winnen. Helaas was er voor Femke de Boer geen medaille dit jaar. De winnares van de zilveren medaille in het overallklassement bij de C junioren vorig jaar, wist zich als 1e jaars B junior goed staande te houden en werd uiteindelijk zevende. Terugkomend van een slepende blessure, liet Robin van Riet bij de A junioren zien weer met de besten mee te kunnen en werd in een hevige strijd om de podiumplekken individueel zesde. Met zijn relay team (aflossing) wist hij wel Nederlands kampioen te worden. Zijn jongere broer Brian van Riet streed bij de B junioren samen met Hessel van Berkum om de prijzen. Als 1e jaars B wist hij de strijd aan te gaan om het podium. Overall leverde dat een vijfde plaats op, met een zilveren medaille op de 1000m. De “gouddelver” bij dit NK was Hessel van Berkum. Hij wist alle afstanden in zijn categorie te winnen en kwam met 3 gouden medailles en een overall titel terug naar Stiens. Na vorig jaar een zesde plaats, mag hij zich dit jaar Nederlands Kampioen noemen. 

Shorttrack is een sport met veel snelheid en spektakel. Dat bleek dit weekend ook weer. In Friesland kun je bij 2 clubs terecht (Trias in Leeuwarden en SCT in Heerenveen).  De clubs werken veel samen om talenten te ontwikkelen. Bij de clubs train je twee keer per week. De jongere talenten kunnen in een talentengroep worden opgenomen en mogen dan een keer extra trainen. De stap daarna is het Gewest Friesland. Daar wordt je voor uitgenodigd als je talent blijkt te hebben. En kun je met de besten mee en ben je B of A junior dan wordt je uitgenodigd voor het RTC Noord. Daar worden de grootste talenten van het Noorden getraind om mogelijk de stap te maken naar het Nederlands Team Shorttrack. Hessel van Berkum en Robin van Riet trainen bij het RTC Noord en Femke de Boer en Brian van Riet trainen nu nog bij het Gewest Friesland. 

Volg ons op Instagram, twitter of facebook @Triasshorttrack of kijk op www.triasshorttrack.nl