Algemeen

Aftrap fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan!’

Op donderdagochtend 17 oktober was de aftrap van de regionale fietsverlichtingscampagne aan de Sophialaan in Leeuwarden. Onder het motto: ‘Zet je licht aan!’ werden fietsers staande gehouden om hun fietsverlichting te laten controleren. Er kwamen 335 fietsers voorbij, waarvan er 267 (80%) de verlichting orde hadden. Zij werden beloond met een wincode en maken daarmee kans op mooie prijzen, waaronder een fiets ter waarde van €750,-. Voor de 68 fietsers zonder fietsverlichting was er een fietsenmaker van het bedrijf SWAP-fiets aanwezig, om de defecte verlichting gratis te repareren. Daarnaast werden er fietslampjes uitgedeeld aan iedereen die op dat moment geen tijd had om de fietsverlichting te laten repareren.

Zet je licht aan!
‘Zet je licht aan’ is een fietsverlichtingsactie van de ANWB. De aftrap in Leeuwarden is het begin van een campagneperiode waarin regionaal extra aandacht wordt besteed aan de verlichting van fietsers. De donkere dagen komen er weer aan en goede fietsverlichting is dan noodzakelijk. De fietsverlichtingscampagne is een samenwerking binnen het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân: ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. In Leeuwarden steunen SWAP-fiets en de NS Fietsenstalling deze campagne. De komende weken staan medewerkers van deze samenwerkende partijen op allerlei locaties in de provincie om fietsers op het belang van goede fietsverlichting te wijzen.

Wanneer is je fietsverlichting veilig?
- De fietslampen verblinden geen andere weggebruikers
- De lampen zijn goed zichtbaar. Er hangt niets overheen
- De lampen schijnen recht vooruit en recht achteruit, ze knipperen niet
- Eventuele losse lampen zijn bevestigd aan de fiets of het bovenlichaam
- Er wordt niet meer dan één koplamp gebruikt
- De fiets heeft goede reflectoren: een rode reflector aan de achterkant, gele reflectoren in de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen.